Marșul Demnității, la Kiev

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un an însângerat de la Euromaidan

Marșul Demnității, la Kiev

Externe 23 Februarie 2015 / 00:00 546 accesări

Numeroşi lideri străini, dar şi mii de oameni de rând s-au adunat, ieri, în Piaţa Independenţei din Kiev, pentru a marca un an de la înlăturarea fostului regim pro-rus condus de Viktor Ianukovici. Marşul Demnităţii a început la ora 13.30. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, lideri din R. Moldova, Polonia, Georgia, Lituania, Letonia, Germania şi Slovacia au participat la marş. Din partea României, la marș a participat consilierul prezidențial Gheorghe Scutaru.

            Criza politică din Ucraina s-a amplificat în noiembrie 2013, iar protestele din Piaţa Independenţei - soldate cu peste 100 de morţi - au culminat pe 22 februarie 2014 cu înlăturarea de la putere a preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia. Acesta încă mai crede și azi că ar trebui să aibă un rol în procesul de pace din Ucraina. Ca urmare a instituirii unei administraţii pro-occidentale la Kiev, Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea, iar în estul Ucrainei a izbucnit un conflict separatist, soldat cu peste 5.700 de morţi.

MITING ÎNSÂNGERAT Cel puţin trei persoane au murit, iar alte zece au fost rănite într-un atentat care a avut loc, ieri, în oraşul ucrainean Harkov, în timpul unui marş organizat cu ocazia împlinirii unui an de la înlăturarea regimului Ianukovici. Atentatul cu bombă a avut loc în timp ce aproximativ 500 de persoane participau la miting. Potrivit unor surse, una dintre persoanele decedate este agent de poliţie.

SCHIMB DE PRIZONIERI Armata ucraineană şi insurgenţii pro-ruşi au efectuat, sâmbătă, un schimb consistent de prizonieri, în virtutea acordului de la Minsk, intrat în vigoare pe 15 februarie. La o săptămână de la intrarea în vigoare a armistiţiului, care nu este încă respectat în totalitate, rebelii separatişti au eliberat 139 de militari ucraineni, în timp ce armata ucraineană a transferat 52 de combatanţi separatişti. Preşedintele Petro Poroşenko a confirmat schimbul de prizonieri, catalogându-i drept ”eroi” pe militarii eliberaţi, dintre care unii erau răniţi grav. Potrivit unor surse militare ucrainene, insurgenţii separatişti au început retragerea armamentului greu în spatele liniei de front stabilite în virtutea acordului de la Minsk. Totuși, insurgenții nu au oprit complet tirurile în estul Ucrainei. Tiruri cu lansatoare de rachete multiple Grad s-au înregistrat de două ori în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar din mortiere și artilerie s-a tras în trei rânduri în decursul nopții trecute, la Vodianoe, Tonenkoe și Avdeevka. Insurgenții au încercat totodată să pornească un asalt asupra pozițiilor ucrainene, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, în localitatea Șirokino, nu departe de orașul Mariupol, port strategic la Marea Azov, deținut de forțele ucrainene. În total, în noaptea de 21 spre 22 februarie, inamicul a deschis de 12 ori focul asupra pozițiilor guvernamentale; de patru ori cu lansatoare de rachete Grad, de cinci ori cu tunuri de artilerie și mortiere.

            Marea Britanie nu va oferi armament letal armatei ucrainene. Anunțul a fost făcut, ieri, de William Hague, preşedintele Camerei Comunelor, care a atenționat că ”țările care au intenţia de a furniza armament Ucrainei trebuie să analizeze cu multă atenţie o astfel de măsură”. SUA şi unele ţări europene analizează posibilitatea trimiterii de armament în Ucraina, iar sâmbătă, secretarul de stat american, John Kerry, a declarat la Londra că Rusia riscă noi sancţiuni dacă nu va facilita respectarea armistiţiului. Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat până în prezent cu peste 5.700 de morţi.

CONTRAMANIFESTAȚIE Aproximativ 35.000 de persoane s-au adunat sâmbătă, în centrul Moscovei, pentru un marş de protest organizat la un an de la înlăturarea preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici. Marşul a fost organizat sub sloganul ”Nu vom uita, nu vom ierta”. ”Ne opunem revoluţiei Euromaidan. Maidan este o boală, ne ferim de ea!”, au scandat manifestanţii. Unul dintre organizatorii mitingului de protest, Dmitri Sablin, membru al Consiliului Federaţiei Ruse, Camera superioară a Parlamentului rus, a declarat că 100 de asociaţii și-au anunţat participarea. Mitinguri similare au avut loc în Sankt Petersburg, Ekaterinburg, Vladivostok, precum şi în Simferopol, capitala fostei regiuni ucrainene Crimeea.



12