Marea Barieră de Corali se confruntă cu un nou episod masiv de albire

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Marea Barieră de Corali se confruntă cu un nou episod masiv de albire

Ştiință 10 Martie 2017 / 17:25 781 accesări

Marea Barieră de Corali situată în nord-estul Australiei se confruntă cu un nou episod masiv de albire, pentru al doilea an consecutiv, în timp ce temperatura apei continuă să fie ridicată în această regiune, a anunțat vineri o agenție guvernamentală, potrivit DPA.

O operațiune de cartografiere realizată pe calea aerului, prima din 2017, a relevat "o albire severă în cadrul recifelor din larg, din nordul Ingham până în apropiere de Cairns", se arată într-un comunicat al Autorității Parcului Marin al Marii Bariere de Corali. "Anul acesta se observă o albire accentuată în această parte a Barierei, (zonă — n.r.) care a scăpat în timpul episodului de albire severă ce a avut loc anul trecut", se menționează în document.

Experții de la autoritatea menționată au zburat timp de șase ore, alături de oameni de știință de la Institutul Australian pentru Științe Marine, deasupra regiunii situate între Townsville și Cairns. "Modul în care se va desfășura acest episod (albirea masivă) va depinde foarte mult de condițiile meteorologice locale din următoarele câteva săptămâni", a declarat David Wachenfeld, director în cadrul autorității, responsabil de recuperarea recifurilor.

Wachenfeld a explicat că "nu toți coralii afectați de albire vor muri. Așa cum am observat anul trecut, albirea și mortalitatea pot varia foarte mult de-a lungul celor 344.000 de kilometri pătrați ai Parcului Marin — o zonă mai întinsă decât Italia".

Aceasta este prima oară când Marea Barieră de Corali nu are la dispoziție câțiva ani între episoadele de albire pentru a se recupera, precizează sursa citată. Cercetătorii susțin că, în general, este nevoie de cinci ani pentru ca un recif să își revină după un singur episod de albire.

"Suntem martori la o descreștere a toleranței la stres din partea acestor corali", a spus Neal Cantin, om de știință în cadrul institutului amintit. "Multe specii de corali par să fie mai susceptibile la albire după o perioadă susținută de peste 12 luni de temperaturi ale oceanului situate peste cele medii", a completat acesta.

Cantin a adăugat că "de acum intrăm pe un teritoriu necunoscut" ce servește drept "un avertisment serios" potrivit căruia este nevoie să se facă mai multe eforturi pentru încetinirea ritmului încălzirii globale. "Suntem pe cale să avem (o încălzire — n.r.) cu 2,5 — 3 grade Celsius până la finalul secolului, ceea ce nu este o țintă bună pentru recife", a atras atenția cercetătorul care s-a arătat "extrem de îngrijorat" cu privire la viitor.

Wachenfeld a explicat să reciful nu se poate repara singur și are nevoie de ajutor în acest sens, susținut de "o acțiune puternică la nivel global", aplicată de toate țările pentru limitarea creșterii temperaturilor până la "sub 2 grade Celsius".

Anul trecut, Marea Barieră de Corali a fost afectată de creșterea temperaturilor cu până la 4 grade Celsius timp de câteva săptămâni, ceea ce a provocat albirea a 90% din suprafața recifurilor de corali, acesta fiind cel mai grav astfel de episod de la debutul înregistrărilor. Fenomenul a determinat distrugerea a 20% din recifurile de corali, iar două treimi dintre cei situați în zona de nord au murit.

Albirea coralilor este un fenomen de "stingere" ce se manifestă prin decolorare. El este provocat de mici schimbări survenite în condițiile de mediu, precum creșterea temperaturii apei sau de poluare, ceea ce duce la expulzarea algelor simbiotice din interiorul acestora precum și a nutrienților necesari supraviețuirii. Pierderea algelor colorate cauzează ulterior albirea coralilor.

Marea Barieră de Corali este una dintre principalele atracții turistice a Australiei și generează circa cinci miliarde de dolari australieni pe an (3,9 miliarde de dolari).

Atât statul cât și autoritățile federale încearcă să salveze Marea Barieră de Corali, înscrisă în Patrimoniul Umanității din 1981, care se află pe punctul de a fi listată ca fiind ''amenințată". Un comitet al Organizației Națiunilor Unite urmează să ofere un verdict în acest caz la finalul acestui an.



12