Marile puteri nu pot obliga Iranul să renunţe la programul nuclear

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Liderul unei mişcări iraniene armate de opoziţie aflat în exil a cerut Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să impună sancţiuni imediate regimului de la Teheran. Consiliul de Securitate a primit raportul oficial care confirmă că Iranul nu s-a conformat cererii de suspendare a activităţilor de îmbogăţire a uraniului, dar forul decizional al Naţiunilor Unite nu se va întruni imediat pentru a dezbate această problemă. În cadrul raportului publicat joi, la Viena, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică subliniază că "Iranul nu şi-a suspendat activitatea legată de îmbogăţirea uraniului", în pofida ultimatumului care a expirat la 31 august.

Marile puteri nu pot obliga Iranul să renunţe la programul nuclear

Externe 02 Septembrie 2006 / 00:00 815 accesări

Preşedintele iranian a declarat că marile puteri se înşală în cazul în care consideră că pot obliga ţara sa să îşi suspende activităţile nucleare. Liderul de la Teheran a făcut aceste declaraţii la scurt timp după publicarea raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

"Iranul nu se teme de o eventuală intervenţie militară menită să determine regimul de la Teheran să îşi suspende programul nuclear şi este capabil să se apere şi să facă faţă oricărei ameninţări", a declarat, vineri, ambasadorul iranian la Paris, Ali Ahani. "Iranul nu este deloc îngrijorat, deşi insistă asupra unei soluţionări diplomatice a crize", a declarat diplomatul iranian.

Statele Unite, care suspectează regimul de la Teheran că vrea să se doteze cu armament nuclear, au anunţat că nu exclud nicio posibilitate, între care şi recurgerea la forţă, pentru a constrînge Iranul să se conformeze solicitărilor comunităţii internaţionale. Preşedintele Bush a denunţat atitudinea "sfidătoare" a Iranului, care şi-a continuat activităţile nucleare, avertizînd că aceasta nu va rămîne fără consecinţe. Administraţia de la Washington propune impunerea de sancţiuni progresive.

La rîndul său, Rusia regretă că Iranul nu şi-a suspendat activităţile de îmbogăţire a uraniului la momentul stabilit de Consiliul de Securitate, a declarat, vineri, purtătorul de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova. Totuşi, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a ţinut să precizeze că sancţiunile nu sînt cea mai bună modalitate de a rezolva disputele internaţionale. Şi miniştrii Afacerilor Externe ai Uniunii Europene vor un dialog extins cu Iranul înaintea impunerii unor sancţiuni. "Diplomaţia europeană este cel mai bine plasată pentru a debloca dosarul nuclear iranian", a apreciat vineri ministrul finlandez al Afacerilor Externe, Erkki Tuomioja, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Uniunii. Reprezentanţii celor şase mari puteri implicate în negocierile privind programul nuclear iranian, cinci membri ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi Germania, se vor întîlni, în data de 7 septembrie, la Berlin. Tot la Berlin, dar în data de 6 septembrie, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Javier Solana, se va întîlni cu negociatorul-şef iranian Ali Larijani.



12