Martin Schulz, candidatul socialiştilor la preşedinţia CE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Martin Schulz, candidatul socialiştilor la preşedinţia CE

Externe 03 Martie 2014 / 00:00 488 accesări

Germanul Martin Schulz a fost ales sâmbătă, la Roma, candidatul socialiştilor europeni la preşedinţia Comisiei Europene (CE). Actualul preşedinte al Parlamentului European (PE) a fost desemnat cu o largă majoritate: 368 voturi din 404 (două „împotrivă“ şi 34 de abţineri), la al X-lea Congres al Partidului Socialist European (PSE), la care au participat 800 de delegaţi. ”Prima mea prioritate ca preşedinte al Comisiei vor fi locurile de muncă. Doresc să reduc prăpastia dintre bogaţi şi săraci, între ţările mari şi cele mici. Ne-am pierdut optimismul în privinţa viitorului. Este timpul să acţionăm, să ne luptăm pentru o Europă socială şi democrată”, a spus el.

Faţă de majoritatea de dreapta, care a dus la crearea, potrivit socialiştilor, a unei Europe a fricii şi a austerităţii, social-democraţii au adoptat un manifest pentru o Europă nouă, un program în zece puncte pentru următorii cinci ani. Pe primul loc în acest program se află locurile de muncă şi relansarea economiei, lupta împotriva dumpingului social, cu introducerea salariilor minime. ”Reuniţi la Roma, locul de naştere al Europei, vrem să îi dăm continentului un viitor nou, pentru că Europa nu mai poate continua aşa. Proiectul european este în pericol”, a arătat premierul francez, Jean-Marc Ayrault. ”Trebuie să schimbăm direcţia în Europa”, a spus şi premierul belgian, Elio di Rupo.

Social-democraţii sunt la putere doar în 11 dintre cele 28 de ţări ale UE, în unele cazuri în coaliţii de stânga şi dreapta, iar PSE numără 195 deputaţi în PE, faţă de 275 membri ai Partidului Popular European (PPE). Însă, potrivit celor mai recente sondaje, socialiştii ar fi aproape la egalitate cu PPE sau chiar uşor în avans. Spre deosebire de adversarii lor din PPE, conducerea PSE şi-a ales de câteva luni candidatul, în persoana lui Martin Schulz, învestit oficial sâmbătă.

Martin Schulz, în vârstă de 58 de ani, dinamic şi ofensiv, potrivit eurodeputatei Sylvie Goulard, s-a luptat pentru a scoate din umbră şi a întări rolul Parlamentului European, singura instituţie a UE aleasă direct, prin vot universal. Este detestat de eurosceptici şi de extrema dreaptă. ”Are capul lui Lenin şi vorbeşte ca Hitler”, spunea despre Schulz fostul preşedinte al Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen.



12