„Mecanici poetice”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Focus pe...

„Mecanici poetice”

Cultură 14 Februarie 2013 / 00:00 2779 accesări

Publicul de la malul mării este aşteptat, la sfârşitul acestei săptămâni, la o seară culturală interactivă, o manifestare specială, cu muzică live şi un recital de versuri din creaţia Ancăi Mizumschi. Evenimentul, care se va desfăşura, duminică, de la ora 19.00, în clubul Doors, inaugurează un inedit proiect al Asociaţiei „KULTurale”, „Mecanici poetice”, iniţiat şi promovat de poetele Amelia Stănescu şi Iulia Pană.

DUPĂ 25 DE ANI... Invitata specială a primei acţiuni din cadrul acestui proiect cultural este Anca Mizumschi, o distinsă poetă aparţinând generaţiei nouăzeciştilor, personalitate plurivalentă, care, după ce a studiat medicina şi psihologia, a decis să se dedice adevăratei sale vocaţii: literatura. Autoare a numeroase volume de versuri, apreciate de critici, cât şi de publicul cititor, poeta s-a afirmat în spaţiul cultural al Capitalei, însă debutul său este legat de oraşul natal, Constanţa şi revista „Tomis”. Întâlnirea poetei cu publicul „de acasă” va sta cu atât mai mult sub semnul unei încărcături afective deosebite cu cât este prima, după nu mai puţin de... 25 de ani. Cu o bogată experienţă literară, concretizată în câteva volume de excepţie, premii şi colaborări la reviste culturale importante, Anca Mizumschi revine în spaţiul tomitan pentru o întrevedere de suflet cu iubitorii poemelor sale, cu prieteni, apropiaţi şi oamenii de cultură ai locului.

SEARĂ INTERACTIVĂ, CU MUZICĂ LIVE ŞI POEZIE Din versurile Ancăi Mizumschi va recita, duminică seară, actriţa Lana Moscaliuc, iar momentele de muzică live vor fi susţinute de Jonathan David (voce şi chitară). Despre poemele protagonistei manifestării vor lua cuvântul Angelo Mitchievici şi Ovidiu Dunăreanu.

„Am o stare deosebit de specială, pentru că este, în primul rând, reîntâlnirea cu oamenii locului în care m-am născut. Vor fi, acolo, colegii mei de liceu, din şcoala generală, o parte din prietenii mei de-o viaţă, familia mea, deci o să fie o încărcătură afectivă mult mai puternică decât în oricare alt loc. Este cu totul specială seara aceasta, faptul că vor fi atâţia oameni de care mă simt legată în profunzime înseamnă foarte mult”, a declarat, pentru „Telegraf”, Anca Mizumschi.

Poemele din care se va recita sunt cuprinse în două apreciate volume ale autoarei, „În moalele cerului”, apărut la editura Brumar şi antologia „Carte de citire” - editura Blumenthal.

Referitor la proiectul „Mecanici poetice”, iniţiat de Iulia Pană şi Amelia Stănescu, Anca Mizumschi a precizat: „Eu sunt primul invitat din cadrul acestui proiect, pe care îl doresc din tot sufletul să fie longeviv şi să fie inaugurarea unui lung şir de evenimente cu scriitori importanţi care vor veni la Constanţa”.

NET

BIOGRAFIE Născută la Constanţa, pe 24 noiembrie 1964, Anca Mizumschi este absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti şi a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii Bucureşti. A publicat volumele: „Departe de Hemingway” (1988), „Est”, (1993), „Opera Capitală” (1995), „Poze cu zimţi” (2008), „Anca lui Noe” (2009), „Versouri” (2010). În 2012, au mai apărut volumele „În moalele cerului” şi „Carte de citire” - antologie.

Pe lângă diverse colaborări cu reviste culturale importante, aceasta are în palmares şi numeroase distincţii literare precum: Premiul revistei „Tomis”, premiul special al revistei „Tribuna”, Premiul „George Bacovia” al revistei „Ateneu”. Poeta a fost nominalizată la Premiile pentru poezie ale Uniunii Scriitorilor din România (2009) şi la Premiile Observator Cultural (2010). A obţinut premiul ASB pentru poezie, în 2011. De asemenea, Anca Mizumschi se înscrie printre cei 27 de poeţi români contemporani care figurează în antologia „Om jag inte får tala med någon nu” („Dacă nu am cu cine vorbi acum“), publicată de editura suedeză Tranan, în colaborare cu ICR Stockholm, în 2011.



12