Medierea, o nouă profesie pentru soluţionarea conflictelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Medierea, o nouă profesie pentru soluţionarea conflictelor

Justiție 04 Aprilie 2007 / 00:00 2476 accesări

Conflictele, de orice natură ar fi ele, îşi găsesc, într-un fel sau în celălalt, o soluţie. Varianta oficial acceptată a soluţionării unor conflicte presupune, de obicei, apariţia în instanţă. Acest obicei a fost schimbat însă, începînd de ieri, de la deschiderea oficială a Centrului de Soluţionare a Disputelor prin Mediere din Constanţa. Înfiinţarea acestui Centru este rezultatul proiectului „Dezvoltarea medierii - contribuţia societăţii civile la reforma sistemului judiciar din România”, derulat de către Asociaţia Pro Medierea în parteneriat cu Societatea Academică din România şi finanţat de Uniunea Europeană, printr-un program Phare. „Medierea este o modalitate de soluţionare a conflictelor şi nimic altceva şi face parte din categoria metodelor de soluţionare alternativă. În cadrul activităţilor care s-au desfăşurat, cu această ocazie, în România s-a creat un organism numit Consiliul de mediere care are drept scop asigurarea calităţii medierii. Centrul de mediere din Constanţa îşi propune să acorde ajutor comunităţii, prin posibilitatea de soluţionare a disputelor. Listele cu mediatori vor fi afişate la instanţă. Ceea ce ne propunem noi însă este să creăm un nivel de conştientizare a populaţiei, adică să se apeleze la mediere în mod firesc, pentru a nu se mai ajunge în instanţă. Medierea prezintă cîteva avantaje certe: mai puţin timp pierdut şi mai puţini bani. Mediatorul nu decide, el doar negociază”, declară Daniela Popoviciu, iniţiatorul şi coordonatorul acestui proiect.

Proiectul sprijină aplicarea medierii în trei oraşe din ţară: Constanţa, Timişoara şi Cluj. Cele trei Centre de mediere vor constitui o reţea, care va fi nucleul unei viitoare structuri, pe care o vor decide mediatorii şi care va contribui la întărirea capacităţii de soluţionare prin mediere a disputelor din România şi la dezvoltarea profesiei de mediator. În Constanţa, Centrul de Soluţionare a Disputelor prin Mediere va funcţiona în Bd-ul Mamaia, nr. 186 şi va fi coordonat de Cornel Grigoruţ, conf. univ. dr. al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative, Universitatea „Ovidius”.

Medierea este o metodă alternativă de rezolvare a disputelor, metodă care foloseşte o terţă persoană, imparţială, care are rolul de a intermedia. Această a treia parte nu are niciun fel de putere de decizie, asistînd părţile în vederea găsirii propriilor soluţii. Mediatorii provin din toate mediile profesionale, astfel că, pentru orice fel de problemă se poate găsi o soluţie de profil. Oricît de mare ar fi cîştigul, constănţenii sînt însă destul de sceptici în privinţa acestui nou tip de serviciu şi tratează problema din perspectiva „cînd mi-o ajunge cuţitul la os, mai vedem. Ca să nu plătesc un avocat…”. Cu siguranţă însă că acest tip de mentalitate se va schimba, cărţile cîştigătoare pe care au mizat mediatorii fiind caracterul voluntar, acceptul în cunoştinţă de cauză, autodeterminarea, imparţialitatea, neutralitatea şi confidenţialitatea.



Ştiri recomandate

12