Mercenari români în luptele împotriva protestatarilor din Libia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mercenari români în luptele împotriva protestatarilor din Libia

Externe 08 Martie 2011 / 00:00 938 accesări

Liderul Libiei, Muammar Gaddafi, a recrutat mercenari din România, Serbia, Ucraina şi Siria, pentru a lupta împotriva forţelor opoziţiei, susţine ziarul arab ”Asharq al Awsat”. Ali Zaiden, reprezentantul Ligii libiene pentru Drepturile Omului, a declarat că, în total, în Libia sunt aproximativ 25.000 de mercenari recrutaţi de regimul Gaddafi. Dintre aceştia, circa 800 sunt etnici tuaregi din Niger, Mali, Algeria şi Burkina Faso. Guvernul libian foloseşte piloţi din Siria, Algeria, Ucraina, Serbia şi România, pentru a conduce avioanele de luptă, întrucât mulţi dintre piloţii libieni refuză să se mai supună ordinelor, au declarat, pentru cotidianul panarab ”Asharq al Awsat”, surse din rândul rebelilor. Mediile israeliene, citând fie al-Jazeera, fie acelaşi cotidian panarab, au preluat, ieri, informaţia potrivit căreia mercenari din Siria, Serbia, Ucraina şi România participă la luptele împotriva protestatarilor din Libia dar nu au precizat că este vorba despre piloţi. MApN a precizat că nu este vorba despre persoane care să facă parte din cadrul MApN.

”Atacurile împotriva civililor în Libia pot fi considerate crime împotriva umanităţii iar comunitatea internaţională şi ONU nu pot rămâne pasive, dacă acestea continuă”, a apreciat, ieri, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Totuşi, acesta a repetat că NATO nu are intenţia de a interveni fără mandat de la ONU, chiar dacă responsabilii militari ai Alianţei au primit consemn să se pregătească pentru orice eventualitate. Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a făcut apel la o operaţiune militară a ţărilor occidentale în Libia, în cazul continuării războiului civil în această ţară. ”O astfel de operaţiune ar putea avea diferite forme: ajutor pentru rebeli, blocadă asupra spaţiului aerian sau atacuri ţintă împotriva locurilor unde se ascunde Gaddafi”, a spus el. Dând ca exemplu atacul NATO în Serbia, în 1999, Havel a apreciat că ”anumite lucruri nu pot fi amânate prea mult timp iar Occidentul trebuie să acţioneze rapid, privind spre viitor cu inteligenţă”. Havel, care a comparat, luna trecută, revoltele din ţările arabe cu căderea Cortinei de Fier în Europa, în 1989, a declarat publicaţiei cehe că ”întreaga lume a văzut greşit în Gaddafi un clovn comic, în timp ce el se dovedeşte a fi un criminal nebun”.

• Arme pentru rebeli • SUA au cerut Arabiei Saudite să le ofere arme combatanţilor din oraşul libian Benghazi, în contextul în care Washingtonul doreşte să evite implicarea militară în Libia, informează ”The Independent”. Arabia Saudită, care se confruntă cu proteste ale minorităţii şiite, încă nu a dat curs solicitării secrete, deşi regele Abdullah este în conflict cu Muammar Gaddafi, care a încercat să îl asasineze în urmă cu peste un an. Solicitarea SUA se înscrie în cadrul cooperării militare cu Arabia Saudită, un aliat arab cu o poziţionare strategică. Arabia Saudită a fost informată că militanţii anti-Gaddafi au nevoie de rachete antitanc, obuze de mortieră şi sisteme antiaeriene. Echipamentele militare pot ajunge la Benghazi în 48 de ore dar vor trebui livrate la baze aeriene. Dacă gherilele opoziţiei vor reuşi să atace forţele loiale lui Gaddafi din vestul Libiei, presiunile politice asupra SUA şi NATO pentru stabilirea unor zone cu interdicţie de survol se vor diminua. Experţii militari americani au declarat că stabilirea unor zone cu interdicţie de survol ar necesita atacuri aeriene americane asupra bazelor libiene, situaţie în care SUA ar fi de partea oponenţilor lui Gaddafi. Avioane americane de supraveghere Awacs zboară de mai multe zile deasupra Libiei. SUA şi-au sporit prezenţa militară în zonă, un portavion ajungând vineri la baza americană din Creta. USS Kearsage, care transportă o flotă de elicoptere şi circa 1.100 marinari, a sosit în Creta, vineri dimineaţă. O a doua navă, USS Ponce, a ajuns vineri seară. Joi, Barack Obama i-a cerut lui Gaddafi să plece.

• Dezvăluiri WikiLeaks • Un oficial libian care a achiziţionat sânge infectat la un preţ redus, păstrând diferenţa de bani pentru el, se află în spatele infectării cu HIV a peste 400 de copii la Benghazi, potrivit unor noi telegrame diplomatice dezvăluite de WikiLeaks. Această dezvăluire survine la câteva zile după ce fostul ministru libian al Justiţiei, care s-a alăturat insurecţiei contra colonelului Muammar Gaddafi, a declarat că nu infirmierele bulgare sunt de vină pentru infectarea cu HIV a celor peste 400 de copii, ci regimul libian. Mustafa Abudel-Jalil a făcut această declaraţie miercuri seara, adăugând că ”procesul contra infirmierelor bulgare este doar una dintre crimele comise de regimul lui Gaddafi contra poporului său”. La 11 ani de la arestarea lor şi după ororile cunoscute în închisorile din Libia, cele cinci infirmiere bulgare şi un medic palestinian, care au fost condamnaţi la moarte, au fost reabilitaţi moral. Falsul proces contra infirmierelor bulgare a fost un act clar de şantaj, încă de la bun început, comentează Novinite.com. În 2007, Bulgaria a şters definitiv datoria Libiei, pentru a facilita negocierile şi a obţine eliberarea din închisoare a cadrelor medicale. Implicarea soţilor Sarkozy în stadiul final al negocierilor şi înţelegerea suspectă dintre preşedintele francez şi liderul libian au permis condamnaţilor să fie transferaţi la Sofia şi, ulterior, graţiaţi.



12