Ministerul Sănătăţii renunţă la taxa pe fast-food

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Apare taxa pe sare!?

Ministerul Sănătăţii renunţă la taxa pe fast-food

Eveniment 22 Mai 2010 / 00:00 441 accesări

Taxa pe fastfood, despre care oficialii din Ministerul Sănătăţii (MS) au anunţat că va intra în vigoare din luna martie anul curent, nu va mai fi aplicată. În schimb, sunt voci care spun că MS i-a pus gând rău sării. Măsura urmăreşte reducerea cantităţii de sare pe care o utilizăm în alimentaţie, în contextul în care românii consumă dublu faţă de cât ar trebui. Cu tot cu mezeluri şi brânzeturi, cantitatea de sare recomandată pentru consumul zilnic poate ajunge la 12 grame. “Va trebui să facem o politică de reducere a conţinutului de sare din produsele alimentare prefabricate şi cei din industria alimentară vor trebui să acceseze acest lucru. Vorbim în momentul de faţă de infarct miocardic la vârste de 20-30 de ani. E regretabil. Şi nu se întâmplă în America, ci pe teritoriul României”, a declarat secretar de stat în MS, prof. Adrian Streinu Cercel, potrivit unui post de televiziune. Reprezentanţii industriei alimentare din România spun că o astfel de măsură îi va afecta atât pe consumatori, cât şi pe producători. Preşedintele Romalimenta, Dragoş Frumosu, spune că sunt produse care se injectează cu saramură. “Asta este tehnologia pentru ca produsul să se păstreze o perioadă de timp, ca şi termen de valabilitate. Ideea de a limita cantitatea de sare nu va fi însoţită şi de reducerea grăsimilor din mâncare, pentru că mult trâmbiţata taxă pe fast-food nu va mai fi aplicată”, a mai spus acesta. Pe de altă parte, reprezentanţii MS spun că nu intenţionează să introducă „taxa pe sare”, aşa cum fals au menţionat unele posturi TV. Reprezentanţii MS susţin necesitatea reducerii conţinutului de sare din produsele alimentare prefabricate, motiv pentru care specialiştii în sănătate publică intenţionează să înceapă o serie de discuţii cu reprezentanţii industriei alimentare pentru stabilirea unei strategii comune, pe termen lung, privind reducerea consumului de sare în acest tip de produse.



12