Miniştri ai Finanţelor din ţări ale zonei euro vor discuta cu oficiali FMI despre criza Greciei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Miniştri ai Finanţelor din ţări ale zonei euro vor discuta cu oficiali FMI despre criza Greciei

22 Noiembrie 2016 / 22:39 378 accesări

Miniştrii de Finanţe ai unor state din zona euro se vor întâlni la Berlin, vineri, cu reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional pentru a discuta despre viitoarea abordare faţă de criza din Grecia, afirmă surse citate de publicaţia germană Süddeutsche Zeitung.

La reuniune vor participa miniştrii Finanţelor din Germania, Franţa, Italia, Spania şi Olanda, alături de oficiali din cadrul FMI.

Reprezentanţii instituţiilor care monitorizează programul de asistenţă financiară destinat Greciei - Mecanismul European de Stabilitate (MES), Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană - au părăsit Atena marţi, după discuţii cu Guvernul Greciei pe tema reformelor în domeniul fiscal şi în cel al muncii. Guvernul condus de socialistul Alexis Tsipras a promis continuarea discuţiilor la nivel tehnic pentru reevaluarea programului de asistenţă financiară internaţională.

O reuniune formală a Eurogrupului este programată pe 5 decembrie, pe tema unor măsuri de restructurare pe termen scurt a datoriei suverane a Greciei.

"Există potenţial pentru ajungerea la un acord politic până pe 5 decembrie, dar este evident că este necesar ca toate părţile să aibă voinţă puternică", a afirmat marţi, potrivit Reuters, Dimitris Tzanakopoulos, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena.

În pofida promisiunilor electorale în sensul renunţării la austeritate, premierul Alexis Tsipras a semnat în 2015 un nou plan de asistenţă financiară, al treilea de la izbucnirea crizei financiare în Grecia în 2010. Acum, Guvernul de la Atena vrea finalizarea celei de-a doua evaluări, pentru a beneficia de o restructurare a datoriilor şi a putea adera la programul BCE de cumpărare a obligaţiunilor, decizii care ar putea permite reintrarea pe pieţele economice până în 2018. Dar dezacordurile pe tema ţintelor fiscale şi reformele nepopulare în domeniul muncii constituie obstacole în negocieri. De asemenea, reformarea sectorului energetic va fi un element important în discuţii.



12