Ministrul Sănătăţii: se încearcă soluţii pentru acordarea în ambulatoriu a medicamentului anti-COVID Favipiravir

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul Sănătăţii: se încearcă soluţii pentru acordarea în ambulatoriu a medicamentului anti-COVID Favipiravir

Sănătate 11 Ianuarie 2022 / 17:24 2594 accesări

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat marţi, la Constanţa, că se încearcă găsirea de soluţii pentru acordarea în ambulatoriu a medicamentului inovativ anti-COVID Favipiravir, un antiviral "care poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii, dar care nu influenţează în niciun fel formele complicate şi decesul".

"În ceea ce priveşte medicaţia antivirală, am avut convorbiri repetate şi detaliate cu cei doi producători MSD şi Pfizer în ceea ce priveşte medicamentele inovative care se iau în ambulatoriu, adică se dau în ambulatoriul de specialitate şi oamenii iau medicamentele acasă. Ele sunt demonstrate prin studii clinice ca fiind eficiente, iar în farmacii nu putem să punem în vânzare către public decât medicamente care sunt recomandate de către comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii.

Aici vreau să fiu foarte clar, ca să nu avem discuţii, încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir, un medicament antiviral care poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii, dar care nu influenţează în niciun fel formele complicate şi decesul.

Încercăm să găsim o soluţie, însă persoanele care pot să ia Favipiravir ambulatoriu, pot să ia numai după ce sunt evaluate din punct de vedere al stării de sănătate şi nu mă refer la infecţia COVID, ci la alte tipuri de afecţiuni, pentru că sunt medicamente foarte toxice, care afectează inclusiv sarcina, dacă discutăm despre reacţii adverse care pot fi foarte serioase. Ulterior, medicamentul va putea fi luat prin prescripţie medicală", a declarat Rafila.


Ministrul Sănătăţii a menţionat că în cazul Arbidol, un medicament antiviral care este foarte mult mediatizat, "nu există la nivel global niciun studiu care să arate că influenţează în vreun fel infecţia cu noul coronavirus".

"În consecinţă, Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii nu a putut să recomande încât ANMDMR, agenţia care aprobă utilizarea acestui medicament sau vânzarea lui prin farmacii, să poată să elibereze autorizaţie de punere pe piaţă.

Aceasta este situaţia şi eu nu pot face altceva decât să respect opinia medicală a colegilor mei infecţionişti, care au această răspundere în calitate de profesionişti în sănătate", a completat Rafila.



Ştiri recomandate

12