Mircea Geoană: Nu sunt motive de îngrijorare pentru România, pentru țările NATO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mircea Geoană: Nu sunt motive de îngrijorare pentru România, pentru țările NATO

Politică 28 Ianuarie 2022 / 17:32 1400 accesări

Răspunsurile SUA și NATO către Federația Rusă privind garanțiile de securitate cerute„reflectă atât principiile de nenegociat pe care NATO le împărtășește, legate de dreptul suveran al națiunilor să-și aleagă propria cale, și a faptului că noi considerăm inacceptabile propunerile Federației Ruse de a reveni la situația de dinainte de extinderea NATO, înainte de 1997. Acest lucru l-am pus acum și în scris. Și sunt chestiuni pe care nu le putem negocia”, a declarat Mircea Geoană pentru TVR.

Secretarul general adjunct al NATO spune că au fost identificate și zone unde pot fi găsite“de ambele părți răspunsuri constructive, care să conducă la creșterea încrederii, la dezescaladarea situației din și din jurul Ucrainei și care să conducă la un mediu de securitate mai predictibil la nivel european."

"Sperăm ca partea rusă să analizeze în timpul cel mai scurt propunerile noastre și sperăm să revină la masa dialogului, la masa Consiliului NATO-Rusia, unde am prezentat în urmă cu câteva zile, oral, poziția NATO. Am făcut-o acum în scris, și sperăm ca dialogul să fie calea pe care Federația Rusă o alege, pentru că tensiune și conflict sunt lucruri pe care nimeni nu le dorește. Sperăm ca nici Federația Rusă să nu abuzeze de astfel de instrumente", a subliniat Geoană.

Oficialul NATO a mai spus că"nu sunt motive de îngrijorare pentru România. Nu sunt motive de îngrijorare pentru țările NATO. Sunt motive de îngrijorare cu situația din estul geografiei noastre și de aceea vrem să fim siguri că dăm dialogului cu Rusia o șansă corectă. Diplomația trebuie să-și facă auzită vocea și utilitatea. Dar ne pregătim și pentru scenarii mai puțin favorabile."

Despre cei 1000 de militari care ar trebui să fie trimiși suplimentar în România, Bulgaria și Ungaria când NATO va lua o decizie:

“NATO are, în fiecare minut, în fiecare secundă, planuri de apărare a tuturor aliaților, inclusiv a României, care sunt activabile în orice moment, pentru orice scenariu. De la scenariul cel mai puțin periculos, până la scenariile cele mai periculoase. Nu venim acum cu elemente de noutate, venim cu elemente suplimentare care permit să avem o politică coerentă de apărare și descurajare."12
Pagina a fost generata in 0.1957 secunde