Moartea domnului Niță: omorât cu zile de blestemata birocrație!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Victimă a statului român“. Cui îi pasă?

Moartea domnului Niță: omorât cu zile de blestemata birocrație!

Sănătate 26 Iulie 2016 / 15:02 2031 accesări

Se va face bine Sănătatea românească vreodată? Cine plătește pentru nenorocirile produse și, mai grav, pentru viețile pierdute? Par a fi întrebări fără răspuns. Autoritățile parcă au urechile astupate și sunt oarbe la nenumăratele sesizări ale pacienților, asociațiilor de pacienți, federațiilor din sistem etc. Strigătele disperate de ajutor de ani și ani au fost pur și simplu în zadar. S-a tot spus că ucigașul numărul 1 în sistemul sanitar românesc este corupția, nimic fals de altfel, dar se pare că ea nu este singura problemă gravă. Birocrația omoară, la rândul său, cu zile. Reprezentanții Alianței Pacienţilor Cronici din România au făcut public cazul unui bolnav care a murit cu zile. Tragedia este urmată de o nouă scrisoare către autorități!

Se va face bine Sănătatea românească vreodată? Cine plătește pentru nenorocirile produse și, mai grav, pentru viețile pierdute? Par a fi întrebări fără răspuns. Autoritățile parcă au urechile astupate și sunt oarbe la nenumăratele sesizări ale pacienților, asociațiilor de pacienți, federațiilor din sistem etc. Strigătele disperate de ajutor de ani și ani au fost pur și simplu în zadar. S-a tot spus că ucigașul numărul 1 în sistemul sanitar românesc este corupția, nimic fals de altfel, dar se pare că ea nu este singura problemă gravă. Birocrația omoară, la rândul său, cu zile. Reprezentanții Alianței Pacienţilor Cronici din România (APCR) au făcut public cazul unui bolnav care a murit cu zile.

POVESTEA DOMNULUI NIȚĂ

”Domnul Niță a fost un pacient bolnav de leucemie mieloidă cronică. A intentat acțiune în justiție pentru a obține medicamentul vital de care avea nevoie. Auzise că și alți pacienți și-au câștigat în instanță dreptul la viață și s-a hotărât să încerce, dar, din păcate pentru el, a fost prea târziu; la 14 iulie a decedat. De ce a murit domnul Niță? Desigur, domnul Niță a murit din cauza bolii, dar și din cauza nepăsării Statului român. Domnul Niță a murit pentru că nu a primit la timp medicamentul de care avea nevoie. Domnul Niță a murit pentru că Statul român nu respectă nici măcar deciziile propriei lui justiții. Instanțele de judecată au dat dreptate celor 165 de pacienți care au câștigat 17 procese, dar cu toate acestea, în continuare, domnul Niță a trebuit să dea în judecată Statul român ca să-și obțină medicamentul de care avea nevoie”, potrivit reprezentanților APCR.

SCRISOARE DESCHISĂ!

APCR adresează, din nou, o scrisoare Guvernului României, Ministerului Sănătății, Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Avocatului Poporului. Vă prezentăm o mare parte din scrisoarea Alianței: ”BIROCRAȚIA UCIDE PACIENȚII. Pacienții cronici mor cu zile, autorităților nu le pasă! Cancerul din sistemul sanitar românesc metastazează, pe zi ce trece, tot mai multe specialități. Suferința pacienților, dar și a cadrelor medicale se adâncește și pare că nimeni nu mișcă un deget. Adrese peste adrese, memorii peste memorii, telefoane peste telefoane, toate către Ministerul Sănătății (MS), forul superior, cel care poate face ceva sau ar putea face ceva. Lipsa strategiilor medicale coerente, lipsa sau amânarea unor decizii vitale la vârful conducerii sistemului de sănătate au generat și generează cele mai grave probleme pacienților cronici din România. Pacienților nu le este suficientă lupta cu boala, trebuie să lupte și cu sistemul de sănătate! APCR trage un semnal de alarmă categoric către decidenți că această stare nu mai poate persista și că acțiunile APCR în instanțe se vor intensifica. Trăim un sentiment de incertitudine cauzat de neputința celor care ar fi trebuit să asigure accesul la investigații și tratamente, a celor care ar fi trebuit să asigure continuitatea tratamentelor pacienților din România, a celor care ar fi trebuit să elaboreze planuri și strategii viitoare, nu să se ocupe de managementul spitalelor! Lipsa politicilor sanitare coerente și a unei strategii pe termen mediu, lipsa dialogului real cu pacienții și cu toți actorii din sistem creează iarăși situații neplăcute pentru bolnavi. Putem spune că avem un minister al bolilor, nu al Sănătății”, scrie APCR. Asociația reclamă faptul că ”Guvernul României, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au întârziat în mod nejustificat să actualizeze lista medicamentelor compensate deși Directiva Consiliului 89/105/CEE din 21 decembrie 1988 prevede la art. 6 alin. (1) că autoritățile competente ale statelor membre UE sunt obligate să adopte o decizie privind includerea sau neincluderea unui medicament pe lista de compensate în termen de maximum 180 de zile de la data depunerii cererii de către producător; Curtea de Justiție a UE a statuat că acest termen este imperativ și obligatoriu pentru statele membre”. APCR, prin președintele Cezar Irimia, atrage atenția pentru a „n“-a oară: ”În continuare, pacienții mor din cauza neglijenței unor funcționari din MS, CNAS și Guvernul României care, prin încălcarea legislației, nu actualizează în timp util lista medicamentelor compensate”.

Se-ntâmplă după o tragedie! Decizie de ultimă oră a Ministerului Sănătății!

Chiar trebuie să moară cineva pentru ca o autoritate răspunzătoare să facă ceva, să ia o decizie importantă? Auzim tot mai des această întrebare, evident retorică. S-ar părea că da, în România trebuie să se producă o tragedie care să producă un adevărat cutremur pentru ca cineva spună stop! Ministerul Sănătății (MS) va introduce 12 medicamente oncologice noi pe lista medicamentelor compensate, a anunțat marți, 26 iulie, instituția, după ce Alianța Pacienților Cronici din România a prezentat povestea pacientului Niță, diagnosticat cu leucemie cronică, care a murit pentru că medicamentul de care avea nevoie (Bosutinib, singurul medicament aprobat pentru boala lui) nu era inclus pe lista de compensate. „În 23 februarie, MS a primit de la Agenția Națională a Medicamentului o cerere de modificare a HG astfel încât 10 produse să fie incluse în noua formă a HG 720 ca să intre în compensare, respectiv gratuitate. Dintre acestea, 4 produse erau oncologice, unul era pentru acest pacient (nr. domnul Niță). Pe 24 martie a apărut prima formă a HG-ului modificat, pe site-ul MS după care, începând din 3 iunie, a plecat pe circuitul de avizare în prima sa formă. De la momentul acela, până luni, 25 iulie, în HG 720 au mai fost introduse, doar pe partea oncologică, încă 9 medicamente și molecule vitale pentru tratamentul acestor afecțiuni. S-a optat pentru această formulă pentru a evita un nou proces de punere în transparență decizională, care durează 45 de zile calendaristice, precum și alte proceduri de avizare. Practic, s-a dorit introducerea mai multor medicamente pe această listă pentru ca mai mulți pacienți să aibă acces la medicamente, în majoritatea lor orfane, care să-i ajute în tratamentul afecțiunilor pe care le au”, a declarat purtătorul de cuvânt al MS, Laurențiu Colintineanu. El a explicat că, în acest moment, atât la MS, cât și la Guvernul României, există procese lansate pentru optimizarea acestor pași. Din păcate, decizia vine târziu pentru unii pacienți, dar este o speranță pentru alții.



12