„Munca ucide mai mulţi oameni decât războaiele!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În 2013. 199 de români morţi în urma accidentelor de muncă

„Munca ucide mai mulţi oameni decât războaiele!”

Social 29 Aprilie 2014 / 00:00 891 accesări

În zilele noastre, tot mai mulţi angajatori sacrifică sănătatea şi siguranţa lucrătorilor în goana după maximizarea profitului, într-un context în care capitalul este protejat în detrimentul oamenilor, potrivit preşedintelui Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu. Declaraţia a fost făcută, ieri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Comemorării Victimelor Accidentelor de Muncă. Grav este că angajaţii ignoră posibilele pericole atunci când nu le sunt oferite condiţiile de muncă în conformitate cu normele de protecţie a muncii şi mulţi nu sesizează patronii de frica de a nu fi concediaţi. Lipsa echipamentelor de muncă, nerespectarea programului de odihnă, lucrul peste program, alături de stres, duc la creşterea numărului accidentelor, situaţie ce reprezintă un serios semnal de alarmă. Declaraţia preşedintelui CNS Cartel ALFA se bazează pe datele oferite de statisticile Inspecţiei Muncii (IM).

STATISTICI ÎN ROMÂNIA Aşadar, potrivit IM, în România, în 2013 au murit 199 de oameni în accidente de muncă, dintr-un total de 3.627 de accidente. În aceeaşi perioadă s-au produs 24 de accidente de muncă colective, în care au fost implicate 115 persoane, dintre care zece au decedat. “Aceste date sunt, însă, extrem de departe de situaţia reală privind sănătatea şi siguranţa la locul de muncă. Noi credem că numărul real al victimelor accidentelor de muncă este mai mare”, a spus preşedintele CNS Cartel ALFA. În ceea ce priveşte judeţul Constanţa, statisticile din 2014 arată o uşoară scădere a acestor tipuri de accidente faţă de 2013. „În acest an, până în prezent, au fost şase accidente mortale de muncă, în timp ce anul trecut, în aceeaşi perioadă, s-au consemnat nouă“, potrivit inspectorului-şef adjunct din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa, Marian Becheanu. Conform specialiştilor din cadrul ITM Constanţa, s-a constatat faptul că cele mai multe accidente se produc lunea, atunci când, teoretic, angajatul ar trebui să fie odihnit.

STATISTICI ÎN LUME Conform informaţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), în fiecare an, mai mult de 2 milioane de femei şi bărbaţi din întreaga lume îşi pierd viaţa în urma accidentelor la locul de muncă şi a bolilor profesionale. Mai mult, OIM estimează că anual se înregistrează 160 de milioane de cazuri noi de îmbolnăviri non-letale datorate condiţiilor de muncă. „O moarte la fiecare 15 secunde. Şase mii pe zi. Munca ucide mai mulţi oameni decât războaiele”, declara Ahmed Khalef, specialist al Organizaţiei Mondiale a Muncii (ILO) în medicină ocupaţională, apreciind însă că „multe dintre aceste tragedii ar putea fi împiedicate.”

BOLI PROFESIONALE În plus, spun specialiştii, bolile profesionale cauzează mari pierderi şi o imensă suferinţă: peste 1.000 de oameni mor anual ca urmare a acestora.

BOLILE PROFESIONALE RĂMÂN ÎN MARE PARTE INVIZIBILE ÎN COMPARAŢIE CU ACCIDENTELE INDUSTRIALE, DEŞI UCID DE ŞASE ORI MAI MULŢI OAMENI ÎN FIECARE AN.

Natura bolilor profesionale se modifică rapid: schimbările tehnologice şi sociale, alături de condiţiile economice agravează pericolele existente şi creează altele noi. Astfel, a crescut numărul bolilor profesionale prin suprasolicitarea aparatului locomotor, al celor prin expunere la pulberi silicogene, al bronşitelor şi al cazurilor de astm bronşic, precum şi al bolilor mintale.

SOLUŢII În scopul de a proteja angajaţii şi de a reduce numărul accidentaţilor în timpul programului de lucru, este nevoie, în opinia CNS Cartel ALFA, de un Comitet de Sănătate şi Securitate în Muncă, de un Fond Naţional de Risc Profesional şi de programe concrete de prevenire a accidentelor de muncă. Aşadar, sub sloganul “Ni-i amintim pe cei dispăruţi - Luptăm pentru cei vii!”, sindicatele din întreaga lume au celebrat Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Accidentelor de Muncă. Cu acest prilej, CNAS Cartel ALFA a îndemnat sindicatele, patronatele şi Guvernul să folosească ziua de 28 aprilie pentru a intensifica eforturile în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de muncă, pentru a elimina, pe cât posibil, accidentele şi condiţiile precare ce afectează sănătatea sau viaţa angajaţilor.

Taguri articol


12