NATO nu se va alătura coaliției împotriva SI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

NATO nu se va alătura coaliției împotriva SI

18 Mai 2016 / 22:19 396 accesări
Douglas Lute, ambasadorul SUA la NATO

Douglas Lute, ambasadorul SUA la NATO

NATO nu intenționează să se alăture oficial coaliției împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Irak și Siria, condusă de SUA, chiar dacă este avută în vedere o cooperare "practică", de "nișă", a afirmat miercuri ambasadorul american pe lângă Alianța Nord-Atlantică, relatează AFP.

"Suntem de acord să nu intrăm în exercițiul vizând să definească dacă suntem oficial un membru al coaliției și pur și simplu să depășim această chestiune pentru a pune o întrebare mai practică", a declarat ambasadorul Douglas Lute în cursul unei conferințe de presă la sediul NATO la Bruxelles.

Reuniți joi și vineri la Bruxelles, cei 28 de miniștri de externe ai NATO vor studia "dacă există mijloace (...) pentru un sprijin punctual și alte capacități militare de nișă pentru a contribui" la coaliție, a explicat Douglas Lute.

Una dintre opțiunile pe masă ar fi intensificarea pregătirii ofițerilor irakieni, în prezent propusă de NATO în Iordania. "Am primit o solicitare din partea premierului (irakian Haider) Al-Abadi pentru a ne extinde misiunea de antrenament la Irak", a explicat presei secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

La sfârșitul lunii aprilie în Germania, președintele Barack Obama a afirmat că are "nevoie de o Europă puternică pentru a-și purta partea ei din povara" coaliției împotriva SI, îndemnându-i pe europeni și NATO "să facă mai mult", mai ales în ce privește campania aeriană din Siria și Irak.

În cursul unei reuniuni desfășurate în februarie la Bruxelles, secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a declarat că cele 28 de țări membre, care participă toate individual la coaliție, "explorează posibilitatea" ca Alianța să devină la rândul său "un membru cu drepturi depline"

Pe de altă parte, Douglas Lute a vorbit despre misiunile de pregătire sau de sprijin al apărării și reformei armatei în Libia sau în Tunisia.

De asemenea, avioanele de supraveghere Awacs de care dispune NATO ar putea contribui la culegerea de informații despre ce se întâmplă în spațiul aerian al Siriei și Irakului, chiar dacă zboară numai pe teritoriul Turciei, a explicat o sursă diplomatică.

Ambasadorul american a subliniat că în stadiul actual coaliția împotriva SI nu are nevoie ca aceste avioane Awacs ale NATO să fie desfășurate în spațiul aerian al Siriei și Irakului, o perspectivă care a provocat serioase rezerve în unele capitale europene.

Taguri articol


12