Negocierile pentru desemnarea conducerii de vârf a UE au eșuat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Summitul de la Bruxelles

Negocierile pentru desemnarea conducerii de vârf a UE au eșuat

Externe 01 Iulie 2019 / 16:02 2209 accesări

Liderii statelor membre UE s-au reunit luni la Bruxelles în încercarea de a desemna şefii principalelor structuri de conducere, după ce discuţiile au intrat în impas în noaptea de duminică spre luni. Liderii europeni trebuie să desemneze şefi pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană şi un Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Liderii Uniunii Europene au continuat luni discuţiile pentru desemnarea preşedinţilor principalelor instituţii europene, în condiţiile în care planul Angelei Merkel privind numirea lui Frans Timmermans în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene riscă să fie respins. Liderii celor 28 de state membre s-au reunit încă de duminică pentru negocieri, însă discuţiile au fost suspendate în timpul nopţii, pentru a fi reluate a doua zi dimineață.

Bloomberg notează că susţinătorii aşa-numitului „Acord de la Osaka”, discutat în cadrul summit-ului G20 din oraşul japonez, care prevede, printre altele, ca Timmermans să primească postul de şef al Comisiei Europene, se confruntă cu o serie de probleme. În primul rând, reprezentanţii statelor est-europene sunt oarecum sceptici faţă de acest plan, susţinut de Angela Merkel, iar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, ezită să supună planul la vot din cauza riscului de respingere.

De asemenea, unii dintre liderii de centru-dreapta care au acceptat planul de numire a lui Timmermans în fruntea Comisiei, solicită la schimb preşedinţia Consiliului. Cu toate acestea, acordul susţinut de Merkel nu prevede pentru PPE decât preşedinţia Parlamentului European, un rol mai degrabă simbolic. PPE ar urma, potrivit acordului, să desemneze şi persoana care va ocupa funcţia de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Potrivit aceleiaşi surse, reprezentanţii Franţei şi Germaniei i-au recomandat lui Donald Tusk să declare că există consens cu privire la numirea lui Timmermans la conducerea Comisiei Europene pentru a evita un vot în acest sens, a declarat un oficial european. Bloomberg mai notează că dacă Tusk va permite organizarea unui vot secret, cei care se opun candidaturii lui Timmermans ar fi încurajaţi să voteze împotriva acestuia.

Kristalina Georgieva nu mai candidează pentru preşedinţia Consiliului European, a informat luni premierul bulgar Boiko Borisov, după lungi negocieri între liderii UE privind desemnarea şefilor pentru principalele structuri de conducere, relatează site-ul publicaţiei The New York Times. "Liberalii nu sunt flexibili în această privinţă. De aceea nu există nicio decizie încă", a declarat Borisov despre candidatura lui Georgieva. Oficialul bulgar a adăugat că Italia şi ţările care fac parte din Grupul de la Visegrad au propus-o ulterior pe aceasta pentru funcţia de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate. Cu toate acestea, Borisov a afirmat că preferă să susţină un politician bulgar în noul Executiv UE.

La mijlocul zilei, negocierile pentru desemnarea conducătorilor principalelor instituţii europene au fost amânate pentru marţi, a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Preben Aamann. „Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a suspendat şedinţa, iar Consiliul se va reuni mâine, la ora 11:00 (ora 12:00, ora României, n.r.)”, a anunţat purtătorul de cuvânt.



12