Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, în vizită la Kiev

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, în vizită la Kiev

Politică 27 Aprilie 2022 / 08:41 3183 accesări

Foto: gov.ro

Foto: gov.ro

Foto: gov.ro

Foto: gov.ro

Foto: gov.ro

Foto: gov.ro

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a efectuat, la 26 aprilie 2022, o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev, pe parcursul căreia a fost însoțit de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

Premierul României a fost primit de președintele Volodimir Zelenski și a avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal.

În discuțiile cu oficialii ucraineni, prim-ministrul României a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și a prezentat măsurile de sprijin multidimensional pentru Ucraina și poporul ucraineanîn contextul războiului, inclusiv pentru gestionarea celor peste 820 de mii de persoane refugiate care au trecut granița cu România.

Premierul a evidențiat, astfel, numeroasele măsuri administrative adoptate încă de la începutul agresiunii ruse pentru permiterea accesului refugiaților ucraineni pe teritoriul național și asigurarea condițiilor necesare de protecție, precum crearea taberelor de refugiați, reglementarea accesului gratuit la servicii medicale, educaționale și de transport, precum și la piața muncii.

"Am fost, în a treia zi de Paşte, în Ucraina pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor, din care fac parte şi numeroşi etnici români, un popor greu încercat, care nu a cunoscut liniştea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creştinităţii.

Mai mult, am fost să văd, la Irpin şi Borodianka, distrugerile comise de armata rusă. În cadrul discuţiilor cu oficialii ucraineni, am transmis două mesaje majore: România vrea să fie principalul hub de stabilitate şi securitate în regiune şi, astfel, să ne implicăm activ în procesul de reconstrucţie a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât şi cu firme româneşti.

Mai mult, porturile Constanţa şi Galaţi trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două ţări, între Ucraina şi Europa, dar şi cu restul lumii. Am susţinut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această ţară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minorităţile din statele membre ale Uniunii şi din România - acesta fiind un proces firesc pe care l-a parcurs orice stat în procesul de aderare",a precizat Marcel Ciolacu.



Ştiri recomandate

12