Nokia sună retragerea din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Guvernul îşi dă cu tesla peste PIB

Nokia sună retragerea din România

Eveniment 30 Septembrie 2011 / 00:00 929 accesări

ANGAJAŢII, LĂSAŢI ÎN GRIJA STATULUI Al doilea mare exportator din România, Nokia, îşi ia jucăriile şi smartphone-urile şi pleacă acasă, concediind 2.000 de salariaţi şi lăsându-i în grija statului român. „Nu au nicio responsabilitate faţă de angajaţi, „mulţumită” modificărilor aduse Codului Muncii. Sindicatele nu pot face nimic”, spune preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. El consideră că închiderea fabricii Nokia de la Jucu (Cluj) era de aşteptat, pentru că legislaţia românească permite întreprinderilor să trimită oamenii în şomaj la stat: „Când Nokia a plecat de la nemţi, a dat salarii compensatorii câţiva ani. La noi nu va da nimic şi toată sarcina va cădea în grija statului. Singurul protest pe care l-am putea face ar fi să cerem tuturor românilor să nu mai cumpere produse Nokia”.

UNDE E INFRASTRUCTURA PROMISĂ? Închiderea fabricii producătorului finlandez este pusă tot pe seama statului, care nu şi-a respectat angajamentele privind acordarea unor facilităţi, consideră senatorul PSD de Cluj Alexandru Cordoş. „Nu s-au respectat clauzele negociate la început - facilităţi la aeroportul internaţional Cluj, facilităţi la taxe şi impozite. Tocmai de aceea, Nokia este în pierdere. Prin dezvoltarea infrastructurii din zonă, fabrica şi-ar fi putut reduce costurile şi nu ar mai fi concediat 2.200 de oameni”, spune Cordoş, care precizează că alte 1.000 de persoane beneficiau indirect de activitatea Nokia. Cifra de afaceri a Nokia reprezintă circa 1,3% din PIB-ul României, iar plecarea producătorului va afecta substanţial creşterea economică din 2012, a conchis senatorul.

„ÎN ROMÂNIA NU E BINE” Decizia Nokia de a-şi muta fabrica de la Jucu este una „gravă” şi semnalează că, „din perspectiva investitorilor străini, în România nu e bine”, afirmă liderul PNL, Crin Antonescu. „Elementele care fac spaţiul economic atractiv pentru investitori (predictibilitate legislativă, corupţie scăzută şi legislaţie fiscală corespunzătoare) nu au fost asigurate de către actuala guvernare. Executivul era angajat în relaţia cu Nokia şi avea nişte obligaţii (ţinând în special de infrastructură) de care nu s-a achitat”, declară Antonescu. El critică actuala putere pentru că nu a luat măsuri de scădere a costului muncii şi apreciază că, în vreme ce premierul Emil Boc vorbeşte despre cât de bine merge treaba în România, „semnele realităţii vin de la Jucu”.

SALARII COMPENSATORII TIMP DE TREI LUNI Potrivit unui comunicat oficial al Nokia, fabrica din judeţul Cluj va urma să funcţioneze până la finele anului, iar angajaţii vor fi plătiţi până la finele lui martie 2012. În plus, oamenii vor primi bonusuri, pentru a fi motivaţi să mai muncească încă trei luni. Reprezentanţii Nokia au motivat decizia închiderii prin faptul că fabricile din Asia asigură beneficii mai mari.



12