Noutăţi spaţiale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noutăţi spaţiale

Monden 11 Ianuarie 2007 / 00:00 595 accesări

India a reuşit, ieri, să lanseze în spaţiu o rachetă care transportă o capsulă şi care va fi ulterior recuperată pe Pămînt, în cadrul pregătirilor pentru o misiune în spaţiu cu echipaj uman. Racheta, Polar Satellite Launch Vehicle, a fost lansată de la Sriharikota, din sudul Indiei şi a avut la bord o capsulă, un satelit indian de de observaţie geografică şi meteorologică, un satelit indonezian şi unul argentinian. Capsula va putea fi recuperată în 15 zile, maximum o lună.

Agenţia Spaţială Indiană a anunţat că intenţionează să trimită o sondă fără echipaj uman pe Lună pînă în 2009 şi una pe Marte pînă în 2013. Pentru a realiza aceste lucruri, Agenţia trebuie să testeze capacitatea de a face să revină în atmosfera terestră o capsulă spaţială şi de a o recupera fără probleme.

În iulie 2006, o rachetă indiană lansată pentru a plasa pe orbită cel mai mare satelit indian de comunicaţii s-a dezintegrat la cîteva secunde după decolare, un pas înapoi serios pentru programul civil spaţial indian, care dispune de un buget de 36 de miliarde de rupii, echivalentul a 850 de milioane de dolari, alocat de Guvern şi îşi suplimentează fondurile prin lansarea de sateliţi ce aparţin altor ţări.

Şi Marea Britanie vrea să participe la misiunea de cucerire a spaţiului intenţionînd să organizeze prima misiune spaţială fără echipaj uman pe Lună, pînă în 2010, pentru a studia solul selenar şi posibilităţile de colonizare a satelitului natural al Pămîntului. Guvernul va lua în considerare posibilitatea organizării unei misiuni pe Luna deoarece costurile pe care le-ar implica un asemenea proiect au scăzut suficient. Britanicii doresc să lanseze două sonde: Moonlight, ce va trimite de pe orbită pe suprafaţa Lunii patru obiecte de mărimea unor valize, pentru a testa riscurile de cutremure, vibraţii şi pentru a colecta alte date şi Moonraker, care va aseleniza cu misiunea de a căuta locuri ce ar putea fi colonizate, ca parte a unui plan al NASA de a construi o bază lunară care să fie permanent locuită de oameni. Agenţia Spaţială Americană a anunţat la sfîrşitul anului trecut că acest proiect ar putea debuta în 2020. Visurile de cucerire a spaţiului ale Marii Britanii au suferit o lovitură puternică în 2003, după ce misiunea Beagle 2 care a avut ca scop căutarea unor forme de viaţă pe Marte a eşuat.

Taguri articol


12