Nu suntem pregătiţi să oprim răspândirea Ebola

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
"Cea mai importantă şi cea mai gravă epidemie" din ultimii 40 de ani Urgenţă de sănătate publică la nivel mondial

Nu suntem pregătiţi să oprim răspândirea Ebola

Sănătate 09 August 2014 / 00:00 1346 accesări

Epidemia de Ebola, care a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la începutul anului, este "cea mai importantă şi cea mai gravă" din ultimele patru decenii, a subliniat, într-o conferinţă de presă, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan. Epidemia trebuie considerată o "urgenţă de sănătate publică la nivel mondial", a afirmat vineri OMS, în urma întrunirii de la Geneva a comitetului de urgenţă al OMS. "Un răspuns internaţional coordonat este esenţial pentru oprirea şi regresul propagării internaţionale a Ebola", adaugă comitetul. Dr. Chan a apreciat că ţările din Africa de Vest afectate de epidemie - Liberia, Sierra Leone, Guineea şi Nigeria - "nu pot face faţă singure situaţiei" şi a cerut "comunităţii internaţionale să le furnizeze susţinerea necesară". Comitetul a exclus impunerea unor restricţii privind călătoriile internaţionale sau comerţul internaţional şi a declarat că „statele trebuie să se pregătească să depisteze şi să trateze cazuri de infectare cu Ebola” şi să faciliteze evacuarea cetăţenilor lor, în special a personalului medical, care au fost expuşi la acest virus. Dr. Keiji Fukuda, adjunctul OMS, a precizat că, având în vedere perioada de incubare de 21 de zile, personalul afectat trebuie să rămână în carantină 30 de zile. Cei care au intrat în contact cu bolnavii, cu excepţia personalului medical echipat cu haine de protecţie, nu trebuie să primească autorizaţia de a călători.

INFECŢIA, INEVITABILĂ ÎN SUA "Este perfect posibil ca persoanele din SUA care au fost pe teren (în Africa) să dezvolte Ebola aici ", a apreciat Tom Frieden, directorul Centrului federal pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC), în timpul unei audieri în faţa unei subcomisii a Camerei Reprezentanţilor. "Este, de asemenea, foarte posibil ca aceste persoane să îşi infecteze rudele sau personalul medical în cazul în care infecţia nu este depistată rapid. Trăim într-o lume în care suntem toţi conectaţi şi, inevitabil, vor fi călători, cetăţeni americani şi alţii care vor merge în aceste ţări (...) şi se vor întoarce aici cu simptome", a continuat directorul CDC. Medicul Anthony Fauci, directorul Institutului american pentru alergii şi boli infecţioase (NIAID) a declarat, de asemenea, pentru CNN că "nu ar fi surprins" să fie cazuri de infectare pe teritoriul american. "Marele public va fi foarte îngrijorat, dar realitatea este că suntem într-adevăr bine echipaţi pentru a face faţă acestui tip de infecţie", a insistat el. CDC a declanşat, miercuri, alerta sanitară maximă pentru a mobiliza toate resursele necesare în scopul de a face faţă riscurilor reprezentate de epidemia fără precedent de Ebola. Dr. Frieden a reiterat că este "posibilă oprirea acestei epidemii" intervenindu-se la sursă, în Africa, unde CDC a trimis 50 de experţi suplimentari.

La rândul său, Ken Isaacs, un oficial din cadrul organizaţiei umanitare creştine Samaritan's Purse a apreciat, joi, în faţa aceleiaşi subcomisii a Camerei Reprezentanţilor că lumea nu este pregătită să împiedice o răspândire a virusului. "Este evident că infecţia a scăpat de sub control în Africa de Vest", a declarat el, considerând că "răspunsul internaţional este un eşec". Această organizaţie a coordonat repatrierea sanitară în SUA a dr. Kent Brantly şi a misionarei Nancy Writebol, cei doi americani ce au contractat Ebola în Liberia, unde lucrau.

CUM SE TRANSMITE Virusul se transmite doar prin contact direct cu fluidele (sânge etc.) unei persoane infectate care manifestă simptome. Dar dată fiind rata ridicată a mortalităţii - de 60-90% - "o simplă omisiune poate fi fatală, ceea ce face indispensabilă identificarea rapidă a simptomelor şi urmarea strictă a recomandărilor pentru controlarea infecţiei", a insistat directorul CDC. Simptomele infectării cu Ebola sunt febră puternică, dureri de cap şi vărsături. Perioada de incubaţie este de opt până la zece zile. În unele cazuri, aceasta poate să ajungă şi la 21 de zile, în timp ce în altele este de doar două.

RISC SCĂZUT PENTRU UE Comisarul european pentru Sănătate Tonio Borg a apreciat, vineri, că este "extrem de scăzut" riscul ca epidemia să se extindă în Europa, în condiţiile în care OMS a decretat stare de "urgenţă de sănătate publică la nivel mondial", relatează AFP. "Doresc să-i asigur pe cetăţeni că riscul de răspândire a Ebola pe teritoriile europene este extrem de scăzut. Acesta, în primul rând pentru că puţine dintre persoanele care se deplasează în Europa sunt susceptibile de a fi infectate şi, în al doilea rând, pentru că virusul se transmite doar prin contact direct cu fluidele corporale ale unei persoane bolnave'', a declarat comisarul Tonio Borg, într-un comunicat. Reamintim că un spaniol contaminat cu Ebola în Liberia a fost repatriat joi în Spania pentru tratament.

EBOLA ÎN ROMÂNIA, PUŢIN PROBABIL... Probabilitatea apariţiei infecţiei de febră hemoragică de tip Ebola pe teritoriul României este scăzută, iar statul român are capacitatea medicală de a acţiona în cazul apariţiei unor cazuri de infectare, informează Ministerul Sănătăţii (MS). Reprezentanţii MS, experţi din Institutul Naţional pentru Sănătate Publică şi Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al BolilorTransmisibile şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au participat, vineri, la o audioconferinţă organizată de OMS, Centrul pentru Securitate în Sănătate al Comisiei Europene, după ce OMS a decretat vineri stare de "urgenţă de sănătate publică la nivel mondial". La rândul lui, comisarul european pentru Sănătate Tonio Borg a spus că este "extrem de scăzut" riscul ca epidemia de febră hemoragică Ebola să se extindă în Europa. "Chiar dacă riscul îmbolnăvirii este foarte scăzut în Europa, totuşi autorităţile sanitare trebuie să ia măsuri pentru a interveni în eventualitatea apariţiei unui caz de Ebola. În acest context, Institutul „Matei Balş” a fost desemnat ca unitatea care ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge în România. Dr. Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România, a declarat că autorităţile de sănătate publică vor transmite personalului medical, lucrătorilor din aeroporturi, porturi şi puncte de frontieră măsurile pentru identificarea posibilelor cazuri şi transportatea acestora, în condiţii de securitate medicală, către Institutul "Matei Balş". De asemenea, populaţia va fi informată cu privire la modul de a preveni îmbolnăvirea şi simptomele bolii.



12