Numai 30 de zile de viaţă pentru Saddam Husein

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Numai 30 de zile de viaţă pentru Saddam Husein

Eveniment 27 Decembrie 2006 / 00:00 764 accesări

Curtea de Apel din Irak a menţinut acelaşi verdict în ceea ce priveşte condamnarea la moarte a lui Saddam Hussein. La data de 5 noiembrie, Înaltul Tribunal Penal din Irak l-a condamnat pe fostul dictator la moarte prin spînzurare pentru uciderea a 148 de săteni şiiţi din satul Dujail în anul 1982, ca represalii după o tentativă de asasinare la adresa lui Saddam Hussein. Sentinţa trebuie pusă în practică în termen de 30 de zile, începînd de miercuri. Saddam Hussein va fi omorît prin spînzurare.

Condamnarea la moarte a fostului dictator nu pare a avea însă un impact deosebit în stabilizarea situaţiei din Irak. Trei vehicule-capcană au explodat simultan, marţi, la o intersecţie foarte utilizată din sud-vestul capitalei irakiene Bagdad, triplul atentat soldîndu-se cu moartea a cel puţin patru persoane şi rănirea altor 13. Zona în care s-au produs exploziile se află în cartierul Bayaa, locuit în majoritate de şiiţi.

Unul din atentatele de la Bagdad a provocat moartea a trei militari americani, ridicînd numărul victimelor războiului din Irak la 2.975 de persoane, cifră ce depăşeşte bilanţul de 2.973 al atentatelor de la 11 septembrie 2001, din Statele Unite. În cursul dimineţii de ieri, armata americană anunţase moartea altor trei militari, ucişi în explozii similare, în cursul a două incidente separate, produse în sud-vestul capitalei irakiene.

Tot ieri, mai mulţi bărbaţi înarmaţi au răpit un oficial din cadrul Ministerului Comerţului de la Bagdad, după ce au oprit vehiculul cu care acesta se îndrepta către serviciu. Muhanad Ahmed Saleh, directorul Tîrgului Internaţional din Bagdad, a fost răpit de bărbaţi înarmaţi aflaţi la bordul a două vehicule, la scurt timp după ce acesta a părăsit domiciliul, situat în districtul sunnit din vestul capitalei Bagdad, scena unor răpiri frecvente. Multe dintre acestea sînt de ordin politic şi sînt comise de grupuri de persoane înarmate, în cadrul violenţelor interconfesionale. Unele sînt însă organizate de bande criminale ce încearcă să obţină bani.

Consiliul Municipal din Basra a declarat că nu va mai coopera cu forţele britanice din sudul Irakului, după ce militarii au atacat departamentul pentru infracţiuni grave al secţiei de poliţie din oraş. Peste 1.000 de militari au atacat secţia de poliţie, acuzată de jafuri şi de susţinerea escadroanelor morţii.

În timpul operaţiunii, trupele britanice au atacat cartierul general al unităţii şi au transferat cei 127 de deţinuţi, despre care primiseră informaţii că ar fi putut fi ucişi. A fost demolată secţia de poliţie din Jamiat, unde îşi avea sediul departamentul pentru infracţiuni grave din Basra. Militarii britanici, sprijiniţi de forţele irakiene au fost nevoiţi să acţioneze mai devreme decît se planificase, deoarece au primit informaţii potrivit cărora poliţia intenţiona să execute deţinuţii.

Opinia publică sprijină condamnarea la moarte a fostului dictator irakian

Europenii şi americanii sînt, în majoritatea lor, favorabili unei retrageri rapide a trupelor din Irak, relevă un sondaj online realizat de France 24-Novatris/Harris Interactive. Realizat pe un eşantion reprezentativ de 12.570 de cetăţeni din şase ţări, Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania şi Statele Unite, în perioada 30 noiembrie - 9 decembrie, 66% dintre americani se declară favorabili retragerii trupelor din Irak, în timp ce 90% dintre francezi şi 83% dintre englezi se pronunţă în aceeaşi direcţie.

O largă majoritate de cetăţeni occidentali se declară favorabili şi aplicării pedepsei cu moartea pronunţată de Înaltul Tribunal Penal Irakian împotriva lui Saddam Hussein: 58% dintre francezi sînt favorabili condamnării la moarte a fostului dictator irakian, 69% dintre englezi şi 82% dintre americani. Doar italienii fac excepţie de la regulă: doar 46% dintre aceştia s-au declarat favorabili aplicării sentinţei.



12