Numărul cazurilor de cancer vindecabile este în creştere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Numărul cazurilor de cancer vindecabile este în creştere

Monden 22 Aprilie 2009 / 00:00 991 accesări

Într-un studiu european se arată că numărul persoanelor bolnave de cancer care îşi găsesc vindecarea datorită tratamentelor medicale este în creştere. Studiul EUROCARE, care a analizat mai mulţi indici privind evoluţia cazurilor de cancer în perioada 1995-2002, arată că numărul persoanelor vindecate de cancer pulmonar a crescut de la 6% la 8%, a celor vindecate de cancer de stomac, de la 15% la 18% şi a celor de cancer colorectal, de la 42% la 49%. Analizînd tipurile de cancer în care au fost înregistrate creşteri ale ratelor de supravieţuire, se observă diferenţe semnificative între ţările UE. Astfel, cel mai mic număr de pacienti vindecaţi de cancer pulmonar (sub 5%) se află în Danemarca, Cehia şi Polonia, în timp ce proporţia cea mai ridicată este în Franţa şi Spania (10%). Un număr însemnat de pacienţi diagnosticaţi cu cancer de sîn şi consideraţi vindecaţi (73%) locuiesc în Finlanda, Franţa, Spania şi Suedia, iar cele mai scăzute rate de vindecare au fost înregistrate în Cehia şi Polonia, mai puţin de 60%.

Indiferent de tipul de cancer cu care au fost diagnosticaţi pacienţii, cel mai mare număr de bărbaţi ce au supravieţuit bolii se regăseşte în Islanda (47%), iar cel mai mare procent de femei vindecate de cancer este înregistrat în Franţa şi Finlanda (59% în ambele ţări). În Polonia se înregistrează cel mai scăzut procent de pacienţi vindecaţi: 21% în cazul bărbaţilor şi 38% în cazul femeilor. Potrivit medicului Tudor Ciuleanu de la Institutul Oncologic din Cluj, în România, morbiditatea şi mortalitatea prin cancer bronhopulmonar ocupă locul întîi la bărbaţi şi locul patru la femei după cancerul de sîn, gastric şi de col uterin. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un milion de oameni mor anual din cauza cancerului pulmonar, 90% dintre bolnavi avînd în jur de 40 de ani. În Europa, cea mai mare incidenţă a bolii se înregistrează în Ungaria.

Studiul analizează evoluţia mai multor indici şi conţine date comparative privind naţionalitatea, tipul de cancer şi sexul persoanelor considerate vindecate de cancer din 23 de ţări din Europa de Nord, Europa de Vest şi de Est, precum şi Marea Britanie şi Irlanda de Nord.

Taguri articol


12