O nouă reformă: Ministerul Sănătăţii numeşte şi destituie!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Haos, bătaie de joc sau sfidarea românilor? Sub sloganul „ciocu’ mic că... zbori””

O nouă reformă: Ministerul Sănătăţii numeşte şi destituie!

Sănătate 13 Ianuarie 2012 / 00:00 649 accesări

Haos, bătaie de joc sau pur şi simplu sfidarea românilor, este tabloul perfect care caracterizează cât se poate de bine Sănătatea din România, în aceste zile. Dacă imediat de la demisia celui care a făcut ceva palpabil pentru sistemul de urgenţă din România, dr. Raed Arafat (plecând chiar de la o singură ambulanţă!), specialiştii Ministerului Sănătăţii (MS) au inventat un post de consilier onorific, numindu-l pe marele doctor Tudor Ciuhodaru, de unii apreciat, de alţii înjurat, la nici două zile, acelaşi minister de resort îşi dă seama că, de fapt, personajul Ciuhodaru nu prea are ce căuta prin MS. Aşa că este destituit. Pare incredibil, dar este cât se poate de adevărat. „Doctorul, deputat UNPR, a fost eliberat, ieri, din funcţia de consilier onorific pe probleme de urgenţă”, a anunţat chiar purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore. Ea a spus că prin numirea secretarului de stat Vasile Cepoi şi a subsecretarului de stat pe probleme de urgenţă Andrei Georgescu, echipa care se va ocupa de problemele asistenţei medicale de Urgenţă este completă. Aşa că serviciile doctorului mult apreciat imediat după demisia dr. Arafat n-au mai prezentat niciun interes (!?) pentru oficialii MS. Se spune că, de fapt, doctorul a fost eliberat din funcţie pentru că a anunţat public că el i-a prezentat pe medicii Vasile Cepoi şi Andrei Georgescu la Preşedinţie şi Guvern, fără a-l avea alături pe ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli. „Faptul că s-a lăudat că el a fost cel care i-a prezentat pe cei doi medici, propuşi pentru posturi de conducere în minister, la preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc, l-a nemulţumit profund pe ministrul Sănătăţii, dar şi pe lideri ai UDMR şi a atras demiterea acestuia. În general, majoritatea declaraţiilor publice ale acestuia după numirea ca şi consilier onorific au deranjat atât UDMR, cât şi factori din zona guvernamentală şi chiar medicală”, spun surse politice. Un alt motiv care a condus la demiterea lui Ciuhodaru este că acesta s-a prezentat inclusiv public drept şeful celor doi medici, spunând că aceştia vor face parte din echipa sa, ceea ce l-a nemulţumit chiar şi pe doctorul Andrei Georgescu, care ar fi reclamat acest fapt inclusiv lui Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti şi finul lui Traian Băsescu.

DESPRE CIUHODARU... Reacţiile negative după numirea lui Ciuhodaru în funcţia de consilier onorific nu au întârziat să apară. Dr. Raed Arafat spunea, de exemplu, că se gândeşte deja ce se va întâmpla cu sistemul medical de urgenţă după ce a aflat că Ciuhodaru, „cel care a distrus SMURD-ul la Iaşi”, a fost numit consilier onorific la MS. La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, regretă faptul că noul consilier onorific în MS, Tudor Ciuhodaru, a făcut doctoratul cu el şi nu l-a învăţat şi „bioetica”. Menţionăm că prof. univ. dr. Astărăstoae a fost îndrumătorul lui Ciuhodaru la doctorat. Teza de doctorat susţinută de acesta, în 2010, în dezbatere publică, a fost „Pacientul suicidar în serviciul de urgenţă”. Şeful CMR regretă, de asemenea, şi faptul că şeful statului, în loc să fie moderator, a intervenit şi a generat demisia lui dr. Arafat, precizând că speră ca în locul acestuia „să nu vină un saltimbanc, un clovn”. Şi subsecretarul de stat Andrei Georgescu spunea că va încerca să tempereze elanul lui Tudor Ciuhodaru de a ieşi continuu la TV.

CULMEA CONCEDIERII… Purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, a declarat că demiterea lui Tudor Ciuhodaru din funcţia de consilier onorific al ministrului Sănătăţii ilustrează culmea concedierii. „De data aceasta UDMR l-a pus la punct pe Traian Băsescu, cel care l-a chemat la Cotroceni pe Ciuhodaru cu CV-ul pentru a face angajări la Guvern, trecând peste etapele legale”, a adăugat ea. Vasilescu a mai afirmat că deşi prin eliberarea din funcţie a lui Ciuhodaru ministrul Ladislau Ritli a devenit “mai simpatic”, acesta, împreună şi cu cei doi noi secretari de stat ar trebui să demisioneze urgent. „Este inadmisibil să accepţi o lege iniţiată şi făcută la Cotroceni şi tu doar să îţi pui semnătura pe ea. Îţi iei banii degeaba şi trebuie să pleci acasă”, a mai spus senatorul PSD despre ministrul Sănătăţii.

DECLARAŢII INCREDIBILE... Întrebat în legătură cu anunţul privind eliberarea sa din funcţie, Ciuhodaru a răspuns: „Nu este nicio problemă, nu mă agăţ de funcţii. Oricum, e o funcţie onorifică, era doar o formulă…”. Pare incredibil, dar Ciuhodaru a precizat că a fost chemat într-o... „situaţie de urgenţă pentru a rezolva o situaţie de urgenţă”. „Sunt medic şi deputat şi am o campanie de dus, cea pentru Primăria Iaşi. Eu sunt acum la spital la Iaşi şi am treabă multă”, a mai declarat Tudor Ciuhodaru. Declaraţia sa este de-a dreptul stupidă, în condiţiile în care în urmă cu două zile mai avea puţin şi... salva sistemul de urgenţă.

A SEMNAT DAR S-A RĂZGÂNDIT... Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, este cel care a semnat eliberarea medicului Ciuhodaru din funcţia de consilier onorific, la doar două zile de la numirea venită imediat după demisia dr. Arafat din funcţia de subsecretar de stat. Eliberarea din funcţie vine după ce însuşi demnitarul spunea că alegerea lui Ciuhodaru este una oportună. „Noi, neavând foarte mulţi specialişti în domeniul asistenţei de urgenţă, am căutat un consilier onorific în persoana doctorului Ciuhodaru, care este şi deputat, este şi medic specialist de urgenţă cu experienţă şi cred că are şi o tehnică bună de comunicare”, spunea, marţi, ministrul Sănătăţii. Miercuri, însă, mai multe voci din politică au afirmat că numirea lui Ciuhodaru (deputat UNPR) ar fi fost făcută pe considerente politice. În acelaşi context, reprezentanţi ai UDMR au sugerat şi că propunerile făcute ulterior de Ciuhodaru, respectiv cea a lui Andrei Georgescu în locul lui Arafat şi cea a lui Vasile Cepoi ca secretar de stat, ar fi fost avansate fără consultări cu ministrul Ritli.



12