Oraşul în care nimeni nu va mai locui pe străzi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Campusul social „Henri Coandă” “Fabricat în Constanţa”

Oraşul în care nimeni nu va mai locui pe străzi

Eveniment 30 Noiembrie 2012 / 00:00 2843 accesări

PREDAREA CHEILOR Mii de constănţeni au fost prezenţi, aseară, la inaugurarea a încă patru blocuri de locuinţe din campusul social „Henri Coandă”, în cadrul unui proiect unicat la nivel naţional, care va face din Constanţa oraşul în care fiecare va avea un acoperiş decent deasupra capului. Socotind cele aproape 500 de persoane care se vor muta în cele patru blocuri, la care se adaugă celelalte aprox 1.800 de cazuri sociale care deja locuiesc în alte opt imobile date în folosinţă în vară, se poate spune că numărul năpăstuiţilor de pe străzile municipiului a scăzut dintr-un foc cu 2.200. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, în calitate de iniţiator şi promotor al proiectului-pilot, a înmânat aseară primele chei pentru beneficiarii noilor unităţi locative, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a parlamentarilor USL de Constanţa şi a candidaţilor USL la alegerile parlamentare din 9 decembrie. La manifestare a fost invitat şi premierul Victor Ponta, care a vrut să vadă cu ochii lui dovada faptului că în Constanţa se poate construi pe timp de criză, şi nu în orice condiţii, ci într-un proiect eminamente social. „La televizor îl dau pe primarul Radu Mazăre când dansează sau când îşi cumpără altă uniformă. Cred că de fapt aceste lucruri ar trebui să le vadă la televizor oamenii din alte oraşe. Sunt mulţi oameni în restul ţării care au aceleaşi probleme ca şi cei de la Constanţa. Am venit la Constanţa să mă interesez despre costurile acestui proiect, despre cum se face punctajul, ca să nu mai avem cazuri de persoane care sar peste rând, aşa cum eram obişnuiţi. Cel mai amărât, cel mai necăjit trebuie să fie primul pe listă. Ceea ce s-a făcut la Constanţa poate fi făcut şi în alte oraşe ale ţării. Îi rog pe toţi parlamentarii de Constanţa să le spună şi celorlalţi din ţară cum se întâmplă aici lucrurile. Voi fi alături de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu atunci când Constanţa va fi primul oraş din ţară în care niciun om nu va mai dormi pe stradă”, a declarat Ponta.

LA CASĂ NOUĂ Imediat după ceremonia de înmânare a cheilor unităţilor locative, personalităţile publice au vizitat beneficiarii proiectului „la ei acasă”. O vizită din care nu au lipsit lacrimile de recunoştinţă, privirile pline de mulţumiri şi gesturile de apreciere din partea celor mari şi chiar îmbrăţişări din partea celor mici, evident, avându-l ca adresant pe primarul Mazăre. Un alt susţinător direct al programului de la Henri Coandă este preşedintele CJC Nicuşor Constantinescu, fără suportul căruia costurile privind racordarea imobilelor la utilităţi ar fi fost mult mai mari. Constantinescu a declarat că programul de locuinţe sociale de la Constanţa este un exemplu ce poate fi preluat la nivel naţional. „Am demonstrat că se poate. Am făcut eforturi pentru ca aceşti oameni năpăstuiţi de soartă să poată avea un acoperiş deasupra capului. Această acţiune este unică în România şi în multe ţări, inclusiv în Uniunea Europeană”, a afirmat Constantinescu. Aşa cum afirma preşedintele CJC, ideile preconcepute legate de persoanele care beneficiază de o locuinţă socială sunt departe de adevăr. Cei mai mulţi sunt oameni loviţi de soartă, evacuaţi din casele naţionalizate, bolnavi fără resurse financiare, persoane cu handicapuri severe, care fără un ajutor din partea autorităţilor ar fi condamnaţi să se stingă în stradă. Şi proiectul va continua, după cum spunea chiar primarul Mazăre, până când vor intra în program toţi cei care au nevoie. Numai în următoarele două luni, în acelaşi cartier urmează a fi date în folosinţă cinci noi imobile în care se vor muta alte cazuri sociale. Şi, pentru că tot vin Sărbătorile, primarul le-a transmis locuitorilor cartierului Henri Coandă că, în perioada imediat următoare, prin bunăvoinţa unor oameni de afaceri din Constanţa, vor primi gratuit televizoare. La finalizarea cartierului, locuitorii vor avea un dispensar, un magazin al pensionarului, un post de poliţie, un parc, o cantină socială. Până atunci, deja a fost dată în folosinţă o biserică şi urmează ca, în scurt timp, să fie amenajată şi o mică geamie, în spiritul convieţuirii etnice caracteristice Constanţei.

Locuinţe ieftine pentru tineri

Premierul Ponta s-a interesat ieri, în vizita sa la Constanţa, de un alt program al Primăriei Constanţa - „Locuinţe ieftine pentru tineri”. Ponta a declarat, după o vizită în cartierul Tineretului, că Executivul ar putea extinde la nivel naţional şi acest program unicat lansat la Constanţa, cu condiţia rezolvării problemelor financiar-bancare: „Trebuie foarte bine analizată situaţia. Chiar dacă Guvernul oferă garanţiile necesare pentru un astfel de program, ne vom lovi de problema sistemului bancar. Aici trebuie să avem o serie de discuţii, pentru că nu putem construi locuinţe dacă tinerii nu au sprijinul băncilor pentru a obţine credite”, a spus Ponta.



12