Ordonanța privind migrația primarilor, falie în clasa politică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Opoziția stă la cotitură

Ordonanța privind migrația primarilor, falie în clasa politică

Politică 27 August 2014 / 00:00 461 accesări

Se amplifică scandalul iscat zilele trecute, care vizează răgazul de două săptămâni ce le-ar putea fi acordat aleșilor locali sau județeni pentru a se hotărî cu ce partid să meargă mai departe, fără a-și pierde mandatul. Inițiativa adoptării unei Ordonanțe de Urgență care să dea această posibilitate aleșilor a avut-o vicepremierul Liviu Dragnea, iar premierul Victor Ponta a explicat, în ultimele zile, de mai multe ori că ordonanța ar fi una foarte bună, în condițiile în care aleșii USL, spre exemplu, au candidat cu Victor Ponta și Crin Antonescu alături de ei, „iar acum s-au trezit pe cap cu Vasile Blaga și Klaus Iohannis”. În plus, șeful Guvernului a adăugat că sunt necesare deblocarea autorităţilor locale şi ieşirea din minciună şi ipocrizie. Întrebat care este părerea sa vizavi de acest subiect, primarul Constanței, Radu Mazăre, a declarat că nu se pronunță, pentru că el nu are de gând să plece din PSD. Despre posibilitatea de a accepta adeziunile altor aleși, care ar intenționa să profite de OUG și să plece către PSD, Mazăre a precizat că acesta este un lucru care va fi analizat la momentul oportun. Cei care au vociferat și s-au opus cel mai abitir emiterii unui astfel de act normativ au fost reprezentanții PNL și PDL. Este drept că ei ar fi cei mai dezavantajați de această ordonanță, în special liberalii, care și-ar putea subția foarte mult rândurile, având în vedere că numeroși peneliști din teritoriu nu sunt de acord cu decizia, luată la centru, de a merge mai departe în campania prezidențială alături de PDL. Mai ales în condițiile în care cei mai mulți dintre ei știu din experiența anterioară cum se va încheia parteneriatul dintre cele două formațiuni politice.

SESIZĂRI PESTE SESIZĂRI PDL și PNL au început să se agite foarte tare, spunând că ar trebui să se autosesizeze DNA și că vor ataca ordonanța atunci când ea va fi emisă. „Propunerea este o nouă manevră ocultă marca PSD. Pe lângă faptul că acest demers este în totală contradicţie cu ceea ce susţineau când erau în opoziţie privind limitarea migraţiei politice, o astfel de ordonanţă ar demonstra disperarea lui Ponta“, a declarat vicepreședintele PNL Vâlcea Cristian Buican. La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a declarat, ieri, că liberalii vor ataca în instanța de contencios administrativ Ordonanța de Urgență, cu solicitarea suspendării actului normativ, și vor solicita Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale. Dacă v-ați gândit că au fost enumerate toate instituțiile ce ar putea fi sesizate, preşedintele PDL, Vasile Blaga, spune că ACL va informa toate ambasadele în legătură cu „acţiunea absolut antidemocratică a PSD şi a premierului de a elabora actul normativ“. Nici UDMR nu pare a fi foarte deschisă vizavi de propunerea PSD. Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că nu s-a discutat în coaliţia de guvernare despre proiectul în cauză, precizând că, personal, este reticent la o astfel de iniţiativă şi că migraţia politică este o boală.

PRIMELE DISCUȚII PE TEXTUL ORDONANȚEI Niciunul dintre cei care au reclamat propunerea vicepremierului Dragnea nu a venit însă cu soluții privind rezolvarea situației actuale, în care mulți primari nu se mai regăsesc în alegerile luate de politicienii de la centru și nici nu țin cont de opiniile primarilor, care spun că ar trebui îndreptate erorile din Statutul aleșilor locali, inclusiv cea prin care li se interzice aleșilor să părăsească în timpul mandatului partidul pe lista căruia au candidat. Chiar dacă pedeliștii și liberalii se opun categoric unei astfel de măsuri (este de înțeles de ce), surse guvernamentale au spus că Guvernul ar putea discuta în şedința de astăzi proiectul. Potrivit acestora, textul actului normativ a fost pregătit pentru introducerea pe agenda şedinţei de Guvern, ţinând cont că Parlamentul se va reuni la 1 septembrie în sesiunea de toamnă, iar Executivul poate promova din nou astfel de acte normative.



12