Ordonanța "coloane oficiale pentru toți", atacată de 22 de ONG-uri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Actul a intrat în vigoare la o zi după moartea polițistului

Ordonanța "coloane oficiale pentru toți", atacată de 22 de ONG-uri

Administrație 28 Octombrie 2015 / 17:16 804 accesări

Guvernul este acuzat că se substituie Parlamentului în actul legiferării, abuzând de ordonanțele de urgență

Guvernul este acuzat că se substituie Parlamentului în actul legiferării, abuzând de ordonanțele de urgență

Coincidență fericită sau nu, Ordonanța de Urgență 43/2015, prin care Guvernul a inclus şefii de partid printre cei care pot beneficia de coloană oficială şi a prevăzut gratuitatea serviciilor SPP pentru orice beneficiar, a fost publicată în „Monitorul Oficial al României“ la o zi după tragicul accident în care a murit polițistul din coloana lui Gabriel Oprea. Probabil că, dacă nu ar fi avut loc tragedia, actul normativ ar fi trecut neobservat, în baza principiului "alte facilități nesimțite pentru politicieni". Aprobată de Guvern pe 14 octombrie, cu o săptămână înainte de accident, ordonanța publicată în „Monitor“ pe 21 octombrie nu are șanse să rămână în vigoare prea mult timp, fiind reclamată pe toate căile de 22 de organizații nonguvernamentale, în frunte cu APADOR-CH. Pe de-o parte, ONG-urile au cerut Avocatului Poporului să atace ordonanța la Curtea Constituțională (CC). A doua cale de atac implică DNA, care a fost sesizată, tot de ONG-iști, să verifice legalitatea adoptării unei astfel de hotărâri.

ONG-urile susțin că această Ordonanță de Urgență încalcă articolul 115 din Constituţie, adică nu este motivată de vreo situație extraordinară care să justifice înlocuirea Parlamentului ca putere legiuitoare. OUG nr. 43/2015 modifică Legea 191/1998 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Protecție și Pază (SPP), incluzând şefii partidelor parlamentare printre cei care pot beneficia de protecția SPP, inclusiv de coloană oficială, şi instituie regula gratuităţii protecţiei SPP pentru orice beneficiar. Până acum, protecţia SPP pentru cei care nu erau demnitari în funcție putea fi acordată doar contra cost.

Solicitarea către Avocatul Poporului este semnată de APADOR-CH, Asociația Națională a Birourilor de Consilere pentru Cetățeni, Grupul pentru Democrație Participativă Plenum, Asociația Miliția Spirituală, Expert Forum, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale, Centrul pentru Jurnalism Independent, Funky Citizens

Centrul Român pentru Politici Europene și Asociația pentru Monitorizarea Presei ActiveWatch - membre ale Rețelei pentru Apărarea Drepturilor Cetățenești -, precum și de Societatea Academică din România, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Asociația Romanian Youth Movement for Democracy, Institutul pentru Politici Publice, Academia de Advocacy, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Asociaţia Demnitate pentru Comunitate, Asociatia Pro.Do.Mo, Centrul Rațiu pentru Democrație și Centrul pentru Resurse Civice, Liga Studenților Români din Străinătate și Fundația Caesar.

Citește și:

Cât mister poate fi într-un accident cu zeci de polițiști-martor?

Oprea: Fiecare ministru de Interne a beneficiat de un echipaj de poliție la deplasări



12