Organismele modificate genetic, interzise în aproape toată UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
România, în stand-by

Organismele modificate genetic, interzise în aproape toată UE

Sănătate 05 Octombrie 2015 / 14:21 574 accesări

Subiectul culturilor de organisme modificate genetic (OMG) a câştigat în amploare zilele acestea. Până pe 2 octombrie, şi România ar fi trebuit să anunţe Uniunea Europeană (UE) dacă este acord ca OMG-urile să fie cultivate pe teritoriile noastre agricole. Nu s-a întâmplat, desigur, acest lucru, căci abia pe 1 octombrie ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara că va iniţia dezbateri la care va invita fermieri, specialişti în agricultură, cercetători şi demnitari. În ce priveşte legislaţia românească în domeniul OMG, aceasta este rezultatul unei armonizări grăbite a normelor naţionale cu directivele europene. România este statul cu cele mai multe legi în acest domeniu - 27 la număr. Ele reglementează OMG-urile într-o manieră complicată, ce lasă loc interpretării, potrivit infomg.ro. Multe dintre aceste legi nu au fost supuse dezbaterii publice, arată aceeaşi sursă.

La nivel european, mai mult de jumătate dintre cele 28 de state membre ale UE intenționează să interzică culturile de OMG-uri, așteptând aprobarea autorităților europene de reglementare, transmite Bloomberg. Astfel, 19 state europene au cerut ca pe o parte sau pe întreg teritoriul lor să fie interzise culturile de OMG, în conformitate cu un act normativ adoptat în luna martie a acestui an de Consiliul European. Solicitările țărilor care optează pentru interzicere trebuie comunicate marilor companii din sectorul agricol, precum Monsanto sau Dow, pentru a putea opri cultivarea OMG-urilor autorizate deja în UE sau care sunt în mijlocul procesului de autorizare.

Statele care și-au exprimat opțiunile privind culturile de OMG sunt: Austria, Belgia (în regiunea Valonia), Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia și Marea Britanie (în Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord), arată datele Comisiei Europene.

În ultimii 14 ani, în UE, doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă unul singur mai este cultivat și în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americană Monsanto.



12