Pacientă plimbată între patru spitale. A murit la scurt timp după ce a născut!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Medici acuzați de malpraxis

Pacientă plimbată între patru spitale. A murit la scurt timp după ce a născut!

Sănătate 09 Februarie 2015 / 00:00 914 accesări

            Un alt posibil caz de malpraxis în lumea medicală autohtonă este sesizat de familia unei tinere care a fost plimbată de la un spital la altul și care, la câteva zile după ce a adus pe lume un copil, a murit. Mai exact, reprezentanții familiei spun că tânăra, Oana Acsinte, de 20 de ani, a fost pacienta a patru spitale din Iași. Oamenii sunt convinși că ea a murit cu zile, așa că au depus o plângere la Poliție. În apărarea lor, medicii susțin că femeia avea mai multe afecțiuni, între care o infecție gravă la plămâni. Tânăra, însărcinată în 34 de săptămâni, a fost internată în 18 ianuarie la spitalul din Huşi, cu iminență de naștere prematură, și, cum starea sa de sănătate s-a înrăutăţit, medicii vasluieni au decis să o transfere la Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iaşi. Femeia a născut prin cezariană, la maternitatea din Iaşi, un copil sănătos.

            LICHID ÎN ABDOMEN Medicii au constatat, însă, în timpul intervenţiei chirurgicale, că tânăra avea lichid în abdomen, precum şi o trompă uterină inflamată. Starea ei s-a înrăutăţit, aceasta fiind transferată ulterior la Spitalul de Pneumoftiziologie, apoi la Spitalul de Boli Infecţioase, unde a murit la sfârşitul lunii trecute. Soţul tinerei susţine că la spitalul din Huşi aceasta ar fi fost tratată doar cu paracetamol, deşi soţia sa acuza dureri şi sângera. Bărbatul îi acuză pe medicii spitalului vasluian că nu au decis transferul rapid al femeii într-o unitate medicală din Iaşi. Pe de altă parte, conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Huşi spune că tânăra a primit tratamentul adecvat simptomatologiei în perioada în care a fost internată în unitatea medicală, timp de o săptămână, în prima jumătate a lunii ianuarie. ”Gravida a fost internată la Spitalul Municipal Huşi în 9 ianuarie, cu diagnosticul de sarcină 34 de săptămâni, iminenţă de naştere prematură şi observaţie de traheobronşită acută, anemie şi vaginită. Pacienta a primit tratamentul simptomatic cu antibiotice şi antispastice, fiindu-i administrate, totodată, expectorante şi tratament local vaginal. Pe 16 ianuarie, ginecologul, în consult cu medicul infecţionist, a suspectat un sepsis şi, în consecinţă, au transferat-o pe gravidă la Clinica de Boli Infecţioase din Iaşi”, a declarat managerul Spitalului Municipal Huşi, Lucia Rotaru. Potrivit acesteia, medicul ginecolog care a internat-o pe gravidă este acelaşi care a supravegheat-o pe tânără pe toate perioada evoluţiei sarcinii. Familia tinerei îi acuză, totodată, și pe medicii Maternității din Iași, susținând că în timpul operaţiei i-ar fi atins apendicele şi că din această cauză s-ar fi produs o infecţie majoră. În replică, conducerea Maternităţii susţine că naşterea s-a desfăşurat fără probleme, însă complicaţiile ar fi apărut ulterior.   

            A AJUNS CU INFECȚIE? Medicii afirmă că femeia avea deja o infecţie în momentul în care a ajuns la maternitate. ”În cursul intervenţiei de cezariană, medicul obstetrician a constatat în cavitatea abdominală lichid de ascită, ceea ce a impus şi un control chirurgical. Un medic chirurg s-a deplasat la maternitate şi a observat că una din trompele uterine este inflamată şi a eliminat-o. După operaţie, evoluţia pacientei a fost foarte bună, ea fiind supusă şi unui tratament cu antibiotice. Ulterior, pacienta a avut febră şi a mers la Pneumologie, unde a fost depistată cu pleurezie dreaptă. I-a fost extras lichidul, dar febra nu a cedat, chiar dacă pacienta era permanent sub tratament. A fost supusă şi unui examen computer tomograf şi s-a infirmat că ar avea vreo problemă abdominală, ginecologică. S-a decis apoi transferul pacientei la Spitalul de Boli Infecţioase. Persistenţa febrei a fost de etiologie necunoscută. Medicii legişti vor putea lămuri toate problemele”, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Cuza Vodă, dr. Anca Bivoleanu. La rândul său, directorul medical al spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, Carmen Manciuc, susţine că femeia a ajuns la această unitate cu o infecţie gravă şi că medicii de aici au depus toate eforturile pentru a-i salva viaţa.

Taguri articol


12