Pacientul care a fost și în Vama Veche n-are Ebola, are malarie!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministerul Sănătății informează. Ce spun medicii constănțeni

Pacientul care a fost și în Vama Veche n-are Ebola, are malarie!

Sănătate 12 August 2014 / 00:00 886 accesări

Medicii au infirmat infecţia cu virusul Ebola în cazul pacientului din Ploieşti (de 51 de ani) transferat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”, din București, care a fost câteva zile și în Vama Veche, informează Ministerul Sănătății (MS), într-un comunicat. În schimb, bărbatul a primit diagnosticul de malarie. „Pacientul a fost transferat la Spitalul Victor Babeş de Boli tropicale unde este sub terapie şi în momentul de faţă evoluţia este deocamdată stabilă. Lucrurile s-au derulat absolut ca la carte, toată lumea şi-a făcut treaba aşa cum a fost stabilit la nivelul ministerului, împreună cu ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu. Transportul a fost securizat, primirea a fost făcută pe circuit separat, plasarea pacientului s-a făcut într-o arie izolată. Diagnosticul nostru s-a confirmat”, a afirmat managerul Institutului prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.

ÎN ACESTE ZILE, MS A REVIZUIT PROCEDURILE DE MONITORIZARE, SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL A BOLILOR TRANSMISIBILE APLICATE ÎN ASTFEL DE SITUAŢII.

Astfel, persoanele care se întorc în România şi vin din ţări care ar putea să constituie sau chiar constituie surse ale acestei infecţii vor fi informate în scurt timp prin materiale tipărite la intrarea în ţară şi vor fi îndrumaţi dacă este necesar către sistemul medical. MS informează că tratamentul acestor pacienţi se va face exclusiv în spitale de boli infecţioase. ”Totodată, MS analizează posibilitatea ca, pe lângă Institutul Naţional Matei Balş şi alte spitale de boli infecţioase din ţară care au secţii dedicate şi care sunt echipate corespunzător printr-un program al Băncii Mondiale, respectiv Cluj, Timişoara, Iaşi să facă parte din acest sistem”, a declarat, la rândul său, consilierul ministrului Sănătăţii pe probleme de sănătate publică, conf. dr. Alexandru Rafila.

PANICĂ? Toți cei care au intrat în contact cu ploieșteanul, care și-a petrecut câteva zile și prin Vama Veche, nu trebuie să intre în panică, liniștesc medicii constănțeni. Malaria este o afecțiune care nu se transmite cu ușurință, spun specialiștii. ”Riscul este foarte scăzut. Nu se transmite pe calea aerului, prin apă sau printr-o simplă atingere. Doar dacă au existat leziuni cu sânge”, a explicat, pentru ”Telegraf”, master european promovarea sănătății și educație pentru sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, dr. Loti Popescu. Dacă o persoană a avut contact sexual neprotejat cu un pacient cu malarie, există un risc de contaminare, însă trebuie să existe leziuni cu sânge. ”Pentru liniștea celor care au unele dubii este bine să meargă la medic, dar trebuie să apară unele semne ale bolii, cum ar fi febră, mialgii, artralgii, ”, spune dr. Popescu. Malaria este o boală infecțioasă larg răspândită în regiunile tropicale și subtropicale care constituie o problemă de sănătate publică. Ea este cauzată de paraziți din genul Plasmodium. Cele mai grave forme ale bolii sunt cauzate de Plasmodium falciparum și Plasmodium vivax, dar și alte specii înrudite care pot infecta oamenii. Grupul de specii din genul Plasmodium care produc boli la om au fost denumite paraziți ai malariei. Aceștia sunt transmiși de femela țânțarului anofel. Paraziții se înmulțesc în globulele roșii din sânge, cauzând simptome cum ar fi febra, anemia, simptome de gripă și, în cazuri severe, coma și moartea. ”Infectarea poate fi prevenită. Trebuie să avem plase pentru țânțari, substanțe care îi îndepărtează, sau să evităm să stăm lângă bălți, ape stătute, care sunt locurile preferate ale țânțarilor”, a spus medicul. Dr. Popescu a spus că trebuie folosite și spray-urile speciale pentru insecte, dar și purtarea de haine care să acopere pielea.

Reamintim că pacientul a ajuns, duminică, 10 august, la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești cu vărsături, febră și diaree, fiind ulterior transportat pentru un set complex de analize la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Ploiești. ”Pacientul avea greață și vărsături de vreo trei zile. Când a fost întrebat unde a fost, acesta a precizat că a fost plecat la Vama Veche. I s-au făcut analize, iar ulterior, pentru că acestea erau proaste, am decis ca el să fie transportat la Spitalul Județean de Urgență pentru un consult mai complex”, a declarat directorul Spitalului de Boli Infecțioase, Cătălin Vișean. La SJU s-a depistat faptul că bărbatul a lucrat o perioadă în Nigeria și s-a întors în România pe 25 iulie, informație confirmată de prefectul de Prahova, Rodica Paraschiv. Ulterior, bărbatul a fost transportat în condiții speciale la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, cu suspiciunea că ar avea boli infecțioase, inclusiv Ebola.



12