Pancreas artificial testat pe copiii diabetici

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pancreas artificial testat pe copiii diabetici

Monden 07 Noiembrie 2006 / 00:00 742 accesări

Cercetătorii din Marea Britanie vor testa din luna ianuarie pe copii diagnosticaţi cu diabet de tipul I, un pancreas artificial ce ar putea să regleze nivelul de zahăr din sînge fără să mai fie nevoie de injecţii cu insulină. Acest pancreas artificial ar putea oferi pacienţilor insulinodependenţi un stil de viaţă mai flexibil şi un sistem de apărare mai eficient împotriva complicaţiilor produse de diabet.

Senzorul de glucoză computerizat va fi testat pe voluntari de cercetătorii de la Universitatea Cambridge. Pancreasul artificial este format dintr-un senzor, un program computerizat ce calculează cantitatea de insulină necesară pentru menţinerea unui nivel normal de zahăr în sînge şi o pompă de insulină. Scopul testelor este de a perfecta algoritmul programului astfel încît senzorul de glucoză să poată transmite datele pompei de insulină în mod eficient şi să imite activitatea unui pancreas normal. Se speră că peste doi ani dispozitivul să poată fi utilizat de copii acasă.

Mulţi diabetici folosesc deja o pompă de insulină, un mic dispozitiv purtat în exteriorul corpului ce pompează insulină în organism prin intermediul unui tub subţire plasat sub piele. Este o metodă care elimină necesitatea injecţiilor zilnice. Totuşi, pacienţii au nevoie să facă teste de sînge zilnic, de mai multe ori, pentru a măsura nivelul de glucoză. În comparaţie, pancreasul artificial, de mărimea unui card de credit, purtat pe piele, poate citi nivelul de glucoză în fiecare minut utilizînd un mic senzor plasat sub piele. Un nivel normal de glucoză în sînge scade serios riscurile de apariţie a unor boli grave precum orbire, probleme renale, accidente cerebrale sau moarte prematură.

În diabetul de tipul I organismul nu mai produce insulină, iar nivelul de glucoză din sînge creşte extrem de mult. Acest tip de diabet apare, de obicei, înainte de vîrsta de 40 de ani şi afectează între 5 şi 15% dintre pacienţi. Singurul tratament constă în injecţii cu insulină şi un regim alimentar strict.

Taguri articol


12