Papa Francisc se bucură de cel mai mare capital de simpatie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Papa Francisc se bucură de cel mai mare capital de simpatie

Externe 13 Decembrie 2014 / 00:00 704 accesări

Suveranul Pontif se bucură de o imagine favorabilă aproape peste tot în lume, mai ales în Europa, SUA și America Latină. Conform studiului publicat miercuri de Pew Research Center din Washington, în medie, 60% din păreri sunt favorabile Papei, față de 11% defavorabile, în 43 de țări în care a fost realizat sondajul. Papa Francisc este foarte apreciat mai ales în Europa, cu 84% opinii favorabile, în SUA, unde va face o vizită în 2015, cu 78%, și în America Latină, de unde provine Suveranul Pontif argentinian, cu 72%. Africa este mai indiferentă, cu 44% păreri pozitive despre Suveranul Pontif. Tot aici însă, 40% dintre persoane nu au avut nicio părere, la fel ca în Asia, cu 41% de opinii favorabile și 45% fără nicio opinie. Orientul Mijlociu îi este mai degrabă favorabil decât ostil, cu 25% păreri bune, față de 41% fără nicio opinie. În mod logic este mai popular printre catolici, cu 92% în Polonia, 91% în Argentina și în Italia și 88% în Spania. Iordania, Egipt și Turcia sunt țările în care este primit cel mai defavorabil, cu 30%. Sondajul a fost realizat în două etape, în iarna 2013-2014, în nouă țări din America Latină, pe 14.564 de persoane chestionate și în primăvara lui 2014 în alte 34 de țări, pe 36.430 de persoane.

La polul opus, Vladimir Putin se situează în fruntea clasamentului stabilit de France Presse pentru personalitățile cele mai marcante sau influente în 2014, un an cu o actualitate internațională dramatică, pe parcursul căruia violența a atins cote alarmante. În contextul conflictului ucrainean și în urma anexării peninsulei Crimeea, relațiile Est-Vest traversează cea mai gravă criză din ultimul sfert de secol și de la căderea Zidului Berlinului, iar președintele rus, Vladimir Putin, în vârstă 62 de ani, până acum un aliat al occidentalilor, chiar dacă unul dificil, este actorul central al acestei confruntări care amenință în orice moment să alunece într-un nou Război Rece.

Violențele din Orientul Mijlociu și de pe continentul african, în special din Nigeria, explică prezența în această selecție, pe următoarele două locuri, a liderului grupării radicale Statul Islamic, Abou Bakr Al-Baghdadi, și a elevelor din Chibok răpite de Boko Haram, o organizație care simbolizează, astăzi, cruzimea. Pe lista cu zece personalități, stabilită după o consultare în cadrul redacțiilor AFP din lumea întreagă, la care au participat aproape 380 de ziariști, urmează Papa Francisc și tânăra pakistaneză Malala Yousafzai, care la 17 ani a devenit cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace. Pe locul al șaselea figurează Joshua Wong, simbolul manifestațiilor pro-democrație din Hong Kong, clasamentul continuând cu Diane și John Foley, cei care au marcat anul 2014 prin demnitatea cu care au impresionat o lume întreagă după ce fiul lor, jurnalistul american James Foley, a fost executat de gruparea Statul Islamic.

Sud-africanul Oscar Pistorius, starul Jocurilor Paralimpice, condamnat la cinci ani de închisoare pentru uciderea prietenei sale, Thomas Piketty, autorul bestseller-ului ”Capitalul în secolul XXI”, vândut în sute de mii de exemplare în Franța, dar și în SUA și Marea Britanie, și Jack Ma, cel mai bogat om din China, care a fondat gigantul de comerț electronic Alibaba, încheie clasamentul întocmit de AFP cu personalitățile anului 2014.



12