Paul Bargetto, din nou la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Paul Bargetto, din nou la Constanţa

Cultură 15 Septembrie 2006 / 00:00 852 accesări

După ce, în stagiunea trecută a Teatrului Naţional Constanţa, a semnat regia premierei de succes “Îmblînzirea scorpiei”, tînărul regizor american Paul Bargetto revine pe scena constănţeană. De această dată, el va monta un colaj de piese, într-un singur act, “Serenade” şi “Vulpea filozoafă”, inspirate după romanele cu aceleaşi nume, scrise de Slawomir Mrozek. Într-o conferinţă de presă organizată, ieri, la sediul Teatrului Naţional Constanţa, directorul instituţiei teatrale, Beatrice Rancea, şi regizorul Paul Bargetto au prezentat viitoarea premieră a stagiunii 2006 - 2007 a Naţionalului constănţean. Potrivit regizorului american, care a primit, în anul 2005, la New York, Premiul Off-Off-Broadway pentru cel mai bun regizor, o nouă colaborare cu actorii constănţeni este binevenită, mai ales că, prima dată, au lucrat foarte bine şi, între timp, au devenit prieteni. La fel ca şi în cazul spectacolului “Îmblînzirea scorpiei”, din distribuţia piesei de teatru vor face parte atît actori din “garda veche” a scenei constănţene, cît şi artiştii mai tineri, dornici de afirmare şi lucru. “Cel mai important ingredient în unei piese de teatru este prietenia. Atunci cînd lucrezi cu actori noi trebuie să ţii cont de intuiţie, dar atunci cînd te întîlneşti cu artiştii pentru a doua oară ai o idee despre modul lor de lucru şi ce trebuie să ceri de la ei. Va fi şi de această dată un al generaţiilor de actori”, a explicat Paul Bargetto.

În ceea ce priveşte subiectul operei teatrale, acesta porneşte de la fabulele despre animale scrise de Slawomir Mrozek, autorul preferat al regizorului american. Pornind de la acestea, Paul Bargetto va monta o piesă tragi-comică, în care va exista, ca şi în “Îmblînzirea scorpiei”, un umor negru. Chiar dacă nu a început încă repetiţiile la această nouă premieră a Teatrului Naţional Constanţa, Paul Bargetto este încrezător şi preconizează că piesa sa va avea un succes la fel de mare ca precedenta, care a fost prezentată inclusiv pe scena bucureşteană.

Slavomir Mrozek, scriitor şi regizor polonez, considerat un alt Eugen Ionescu, s-a impus ca dramaturg şi autor de proză satirică. Dramaturgia lui de avangardă, în maniera grotesc-absurdă, se joacă pe toate scenele mari ale lumii. Prozatorul este cunoscut în România ca autor al pieselor de mare succes: „Tango”, „Emigranţii”, „În largul mării”. În dramele sale Mrozek prezintă situaţii simple, iar tipologia personajelor pieselor lui se caracterizează prin comic şi absurd. Mrozek e un dramaturg ce îşi concentrează atenţia asupra psihologiei personajelor sale în contextul mecanismelor istorice şi politice contemporane.

Taguri articol


12