PE ne sapă groapa? Rezoluţia privind statul de drept în România, adoptată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Când eurodeputații își bagă nasul în țara altuia

PE ne sapă groapa? Rezoluţia privind statul de drept în România, adoptată!

Politică 13 Noiembrie 2018 / 17:15 1881 accesări

Rezoluţia referitoare la statul de drept în România, prin care țara noastră este călcată pur și simplu în picioare a fost adoptată marţi, cu amendamente, de Parlamentul European. Au fost 473 de voturi „pentru”, 151 „împotrivă” şi 40 de abţineri. PE se declară „profund preocupat de revizuirea legislaţiei judiciare şi penale din România, îndeosebi din cauza posibilităţii ca aceasta să ducă la subminarea structurală a independenţei sistemului judiciar şi a capacităţii acestuia de a combate eficient corupţia din România, precum şi la slăbirea statului de drept”. De asemenea, documentul „condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018”. În plus, rezoluţia „invită autorităţile române să instituie garanţii prin care să asigure o bază transparentă şi legală pentru orice tip de cooperare instituţională şi să evite orice ingerinţă care dereglează mecanismele de verificare şi de echilibrare” şi „solicită întărirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informaţii”.

PRINCIPALELE RECOMANDĂRI PE

Eurodeputaţii „îndeamnă autorităţile române să contracareze orice măsuri care ar dezincrimina corupţia” şi „să aplice strategia naţională anticorupţie” şi „recomandă cu fermitate reconsiderarea legislaţiei privind finanţarea, organizarea şi funcţionarea ONG-urilor în ceea ce priveşte potenţialul său de a avea un efect de intimidare asupra societăţii civile, precum şi în contradicţie cu principiul libertăţii de asociere şi dreptul la viaţă privată şi de a o alinia pe deplin” cadrului UE. Nu în ultimul rând, eurodeputaţii „îndeamnă Parlamentul şi Guvernul României să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia şi să se abţină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenţa sistemului judiciar”.

REACȚIILE EUROPARLAMENTARILOR ROMÂNI

Reacțiile de după adoptarea acestei rezoluții nu au întârziat să apară. Europarlamentarii români au avut opinii diferite despre acest document. Pentru Siegfried Mureşan şi Monica Maacovei „rezoluţia apără românii şi e împotriva politicienilor”. „Am votat în Parlamentul European o rezoluţie care apără România şi pe români de atacurile Guvernului PSD - ALDE”, a declarat Siegfried Mureșan. La rândul său, Monica Macovei a spus: „Votul din Parlamentul European este pentru români şi împotriva politicienilor corupţi care îi conduc”. În opinia Mariei Grapini, rezoluţia e o ipocrizie, iar social democrata Gabriela Zoană crede că țara noastră e acuzată pe nedrept. „Nu este deloc întâmplătoare suprapunerea raportului MCV cu rezoluţia referitoare la România de astăzi. Alegerile europarlamentare de anul viitor au pus presiuni pe marile familii europene. Trebuie să înţelegem că în acest moment România, care are la guvernare cel mai mare partid social-democrat din întreaga Europă, este ţinta atacurilor politice ale popularilor europeni în perspectiva alegerilor din prima jumătate a anului viitor”, a declarat Zoană. Totodată, Emilian Pavel spune că nu vrea că ţara să fie o slugă şi că de vină pentur această situaţie e opoziţia incapabilă să câştige alegeri.

MOMENTUL ÎN CARE DĂNCILĂ A PUS CĂRȚILE PE MASĂ

Dezbaterea premergătoare rezoluţiei a avut loc pe 3 octombrie, în plenul Parlamentului European, la discuţii participând premierul Viorica Dăncilă şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Premierul Viorica Dăncilă a cerut Comisiei Europene să dea socoteală de ce în rapoartele MCV nu s-a scris despre protocoale şi încălcarea drepturilor omului în România. Ea a susţinut că milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete şi că există hotărâri judecătoreşti care arată cum s-au falsificat probe sau cum erau santajaţi martorii pentru a obţine de la ei mărturii mincinoase. În finalul dezbaterii din Parlamentul European, premierul a acuzat dezinformările privind situaţia din România şi a susţinut că Guvernul pe care îl conduce se bucură de o largă susţinere populară.



12