Periplu pe mările timpului cu „Olkas“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Muzeul de Istorie

Periplu pe mările timpului cu „Olkas“

Cultură 29 Martie 2014 / 00:00 1682 accesări

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) le propune celor care-i trec pragul să facă, timp de o lună, un periplu fascinant prin 40 de oraşe-port de la Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Caspică, acolo unde se găsesc dovezi „zidite” ale perioadei medievale. Călătoria pe mările timpului se va face cu ajutorul ambarcaţiunilor bizantine Olkas, care au dat şi numele proiectului în cadrul căruia a fost vernisată, vineri, expoziţia foto-documentară „Porturi medievale pe rutele maritime ale Estului: nordul Mării Egee, Marea Neagră şi Marea Caspică”.

PARTENERI DIN ŞAPTE ŢĂRI Expoziţia oferă o privire de ansamblu asupra porturilor care au funcţionat, în perioada medievală, într-un areal larg cuprins între Marea Egee, Marea Neagră şi Marea Caspică. Ea reuneşte o serie de panouri pe care sunt imprimate, pe un fundal albastru, imagini din secolul al XIX-lea şi până în prezent, realizate de călători, arheologi, fotografi profesionişti şi oameni obişnuiţi, în România - aşezările Tomis, Callatis şi Histria -, Grecia, Turcia, Bulgaria, Ucraina, Georgia şi Azerbaidjan.

ORIZONTURI MARITIME ŞI CULTURALE „Călătoria noastră de la Marea Egee la Marea Caspică are mai multe escale. Începe din Salonic, cu escală în porturile nord-egeene, continuă spre Istanbul, cel mai mare centru cultural şi politic al perioadei vizate, şi pătrunde în Marea Neagră, trecând prin porturile din Bulgaria, România, Ucraina, Crimeea şi Georgia. Prin intermediul portului Baku, trece în Marea Caspică, deschizând noi orizonturi pentru rutele maritime ale Estului”, se arată în prezentarea expoziţiei.

Vernisajul a avut loc în sala „Vasile Canarache” a MINAC, în prezenţa directorului instituţiei, dr. Gabriel Custurea, şi a cercetătoarei Irina Nastasi, care au participat, în decembrie 2013, la conferinţa „Olkas”, care s-a desfăşurat în Grecia, la Salonic.

„Olkas“ continuă

Proiectul „Olkas”, în care MINAC este partener alături de instituţii din alte şase ţări, a debutat în 2012 şi s-a încheiat prin vernisajul acestei expoziţii, care a fost itinerată la Salonic, Istanbul, Odessa şi Varna. „Partenerii respectă conturul Mării Negre şi pe cel al Mării Egee, deoarece reunesc turci, greci, români, bulgari, ucraineni, georgieni şi azeri”, a subliniat directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea.

„A fost un proiect foarte dens, pentru că a cuprins mai multe aspecte: cel ştiinţific, în primul rând, care se referea la o bază de date şi la bibliografia celor peste 40 de porturi”, a mai spus dr. Gabriel Custurea, amintind de volumul care a reunit comunicările ştiinţifice ale simpozionului din decembrie - tom expus într-o vitrină. Un ghid, care va fi publicat în curând, va completa imaginea ştiinţifică a studiului. Proiectul a avut şi o componentă cultural-educativă, care, la Constanţa, s-a concretizat în noiembrie 2013, prin programul „O zi la Tomis”, susţinut de elevi din Constanţa, Murfatlar şi Medgidia.

Proiectul „Olkas. De la Marea Egee la Marea Neagră. Porturi medievale în cadrul rutelor maritime ale Estului”, finanţat prin Programul Operaţional Comun „Marea Neagră 2007-2013”, va avea o continuare: proiectul „Limen”.

Taguri articol


12