"Phoenix", în recital extraordinar la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În această seară

"Phoenix", în recital extraordinar la Constanţa

Monden 11 Octombrie 2006 / 00:00 771 accesări

Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui, în această seară, începînd cu ora 19.00, un concert de zile mari, susţinut de renumita trupă "Phoenix". Evenimentul face parte din turneul naţional de promovare a celui mai recent album al trupei, intitulat "Baba Novak", turneu început pe data de 4 octombrie. "Phoenix" s-a înfiinţat în anul 1962, cu denumirea iniţială de "Sfinţii", o trupă formată din adolescenţi. În anii '60, "Phoenix" a avut un nucleu stabil format din: Covaci, Bordeianu, Bela Kamocsa-bass şi Günther Reininger-claviaturi, alături de care au mai fost Claudiu Rotaru-chitară (acesta avînd inspiraţia de a propune numele "Phoenix") şi Pilu Ştefanovici-baterie, înlocuit de Dorel Vintilă Zaharia. Florin Dumitru, toboşarul de la "Mondial", a participat la înregistrarea discului "Vremuri (Hei, Tramvai!)", primul hit al muzicii pop-rock româneşti care a rezistat ... vremurilor şi a rămas în repertoriu.

În anul 1971 a început a doua etapă a grupului “Phoenix“. După o formulă de tranziţie de cîteva luni, Nicu Covaci a ales echipa pe care o va avea alături în următorii trei ani: Mircea Baniciu - voce şi chitară (acesta debutase ca folkist în Timişoara, în 1970), Costin Petrescu - fostul baterist de la "Olimpic'64" şi Josef Kappl - bass şi vioară (ex-"Clasic XX"), cel ce avea să scrie multe dintre piesele de referinţă "Phoenix". Kappl şi Covaci au început lucrul la spectacolul "Cei ce ne-au dat nume", care a marcat "marea cotitură" în muzica formaţiei, o schimbare inspirată, în care folclorul, sonorităţile arhaice au fost adaptate rock-ului, dar nu în maniera unor grupuri ca "Savoy" şi "Sincron", care cîntau muzica populară... la chitare electrice. De fapt, “Phoenix“ a creat rock în spiritul folclorului românesc vechi. Succesul extraordinar al spectacolului şi al albumului editat de "Electrecord" în 1972 a readus trupa "Phoenix" la statutul de cea mai iubită trupă din ţară. După mai bine de un deceniu de la înfiinţare, în 1973, “Phoenix“ a cîntat pentru prima oară în străinătate, la festivalurile de la Bratislava şi Sopot. Mult mai importante au fost, însă, sutele de concerte din ţară, cu un public în delir, care a primit la fel de bine şi următorul album al grupului, lansat în 1974, "Mugur de fluier". Acest album a marcat şi începutul colaborării extraordinare cu poeţii Şerban Foarţă şi Andrei Ujică, dar a continuat şi cea cu Victor Cîrcu, textul avînd o importanţă foarte mare pentru "Phoenix". Spre sfîrşitul anului 1974, formaţia a ajuns la formula optimă: Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Josef Kappl, Günther Reininger şi Ovidiu Lipan. Cei cinci au început, la o cabană din Munţii Semenic, lucrul la albumul pe care mulţi îl consideră cel mai bun din istoria rock-ului românesc, un dublu LP lansat în 1975, intitulat "Cantafabule". Textele excepţionale aparţin, de această dată, în exclusivitate, tandemului Foarţă-Ujică, iar la înregistrarea piesei "Invocaţie", pentru pasajul recitativ, a fost invitat Florian Pittiş. Atît discul, cît şi concertele s-au bucurat de un succes impresionant.

După ce Nicu Covaci s-a căsătorit cu o olandeză şi a renunţat la cetăţenia română, plecînd din ţară în octombrie 1976, formaţia a trecut printr-o perioadă agitată. Reininger a fost concediat, Ţăndărică a plecat, dar un mare cîştig l-a constituit cooptarea lui Erlend Krauser - chitară şi vioară, ex-ProMusica. Covaci a revenit în ţară după cutremurul din 4 martie 1977, l-a readus pe Ovidiu Lipan şi a efectuat un ultim turneu, care s-a încheiat în Constanţa, pe 26 mai. În acelaşi an, Nicu Covaci şi-a scos colegii din ţară, cu tot cu echipament electronic. După Revoluţie, au urmat mai multe turnee în ţară şi străinătate, înregistrări pentru albume noi, dar şi reeditarea unor materiale vechi.

Taguri articol


12