„Pictori români în Bretania“, la Muzeul de Artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Pictori români în Bretania“, la Muzeul de Artă

Cultură 19 Februarie 2009 / 00:00 617 accesări

La Muzeul de Artă s-a deschis, ieri, expoziţia „Pictori români în Bretania“, care cuprinde lucrări de pictură şi grafică aflate în patrimoniul valoroasei instituţii de cultură. Prin această expoziţie, specialiştii muzeului intenţionează să valorifice expoziţional lucrări care nu fac parte din expoziţia permanentă, dar care completează valoarea şi cuprinderea acesteia.

În Bretania au pictat, cu începere din 1876 şi pînă în 1940 (după această dată, pelerinajele artiştilor români se întrerup din motive obiective), pictori de referinţă sau uitaţi, precum Nicolae Grigorescu, aflat la Vitré, Dinard sau Fougères, într-o perioadă fastă a creaţiei lor. Nicolae Grigorescu este cel care a descoperit, în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, peisajul, tradiţiile şi oamenii din Finstère. După ce a stat o lungă perioadă la Barbizon, Nicolae Grigorescu se deplasează în Bretania, descoperită cu cîteva decenii în urmă de către romantici. Nicolae Grigorescu s-a stabilit în Bretania în perioada 1873-1876, dar şi între 1880 şi 1887, pictînd, în general, la Vitré.

Pe drumul deschis de pictorul român întemeietor de şcoală vor merge artişti români precum Gheorghe Petraşcu, Theodor Palady, Eustaţiu Stoenescu, Jean Al. Steriadi, Ştefan Popescu, Cecilia Cuţescu Storck, dar şi Nicolae Grant, Constantin Petrescu Dragoe sau Constantin Vlădescu. Directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, lucrează, în această perioadă, la un studiu menit să aducă în atenţia specialiştilor şi a publicului iubitor de frumos periplul pictorilor români în regiunea franceză Bretania.

Taguri articol


12