Picturile artistului Corneliu Baba, în expoziţia permanentă a Muzeului de Artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Picturile artistului Corneliu Baba, în expoziţia permanentă a Muzeului de Artă

Cultură 08 Iulie 2006 / 00:00 3461 accesări

Vizitatorii Muzeului de Artă Constanţa au ocazia să admire, la parterul şi etajul al II-lea al instituţiei, lucrări din creaţia pictorului Corneliu Baba. La parter sînt expuse opt picturi de dimensiuni mari, precum "Ţărani", "Odihnă la cîmp", dar şi o lucrare din seria “Autoportretelor", în diferite etape ale creaţiei, Corneliu Baba revenind asupra acestui gen. O dovadă a acestui fapt o constituie cel de-al doilea autoportret expus la etajul al II-lea al muzeului, care-l înfăţişează pe artist la o vîrstă mai înaintată.

Printre lucrările expuse la parterul Muzeului de Artă se numără un studiu şi o compoziţie, "Ţărani" şi, respectiv, "Odihnă la cîmp". Prima versiune a celui din urmă tablou a fost realizată în anul 1954, iar cea de a doua variantă, care poate fi admirată pe simezele Muzeului de Artă, a fost pictată un an mai tîrziu, pentru o expoziţie personală a plasticianului, de la Bruxelles. "Lucrarea este considerată un reper pentru pictura perioadei, suport al unor teoretizări, care impune revenirea repetată la un limbaj critic specializat", a explicat muzeograful Alexandra Radu. Din cadrul lucrărilor expuse la etajul al II-lea mai fac parte o lucrare din seria "Regele nebun" şi o pictură din ciclul "Arlechinilor". Călătorind foarte mult, mai ales în Italia, Corneliu Baba a surprins peisajele locurilor vizitate. Astfel, tabloul "Veneţia" ilustrează un peisaj italian, realizat în stilul personal, în aceeaşi gamă de roşuri grave, cu sclipiri împăstate de alb, armonios echilibrate cu ocruri stinse.

Fiu al cunoscutului pictor Gheorghe Baba, Corneliu Baba a deprins, de mic, secretele artei şi picturii. Beneficiind de propriile sale materiale de creaţie, plasticianul lua lecţii serioase de pictură de la tatăl său, care era un pedagog exigent, aşa cum însuşi artistul spune în scrierile personale: "Cele mai vechi şi estimpate aduceri aminte ale copilăriei sînt legate de atelierul de pictură al tatălui meu, din Craiova, strada Severinului nr. 5 Bis, unde am deprins, încă înainte de a învăţa să scriu şi să citesc, alfabetul şi gramatica elementară a desenului şi picturii, fără alte semne de presupusă precocitate".



Ştiri recomandate

12