Plajele, gospodărite de primării şi de CJC

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Plajele, gospodărite de primării şi de CJC

Eveniment 01 Octombrie 2008 / 00:00 801 accesări

Adio gunoaielor, construcţiilor ilegale şi haosului care au domnit pe plaje în ultimii ani. Gospodărirea plajelor constănţene din birourile guvernamentale de la Bucureşti a luat sfîrşit după ce, ieri, 167 de deputaţi PSD, PNL, PC, UDMR, PRM, independenţi şi ai minorităţilor au făcut un act de dreptate şi au repus autorităţile locale în drepturi în privinţa administrării plajelor. Împotriva actului normativ au fost 48 de parlamentari, în special PD-L, iar alţi cinci deputaţi s-au abţinut. Pentru zonele extravilane, rolul de administrare a plajelor va fi preluat, conform proiectului de lege, de către Consiliul Judeţean Constanţa (CJC). Efectele actului normativ reprezintă un deziderat mai vechi al autorităţilor locale constănţene, susţinut şi de reprezentanţii patronatelor din turismul de litoral, după ani buni de degringoladă în acest sector economic, pe fondul managementului defectuos al plajelor practicat de Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL). Iniţiatorii proiectul de lege, deputaţii social democraţi constănţeni Alexandru Mazăre, Eduard Martin şi Lucian Băluţ (care l-a înlocuit pe regretatul Corneliu Dida) au declarat că litoralul se va schimba în bine odată cu intrarea în vigoare a noii legi: „Autorităţile locale vor avea un cuvînt de spus în gestionarea zonei costiere, în politica de prevenire a eroziunii, în politica turistică şi vor fi mult mai implicate, pentru că vor răspunde în faţa cetăţenilor care le dau votul”, a declarat Alexandru Mazăre. El a subliniat că, spre deosebire de modul abracadabrant de gestionare a plajelor de către DADL, de acum încolo nimeni nu va mai construi haotic pe plaje. “Le-am promis constănţenilor că mă voi bate pentru acest act normativ şi am dovedit că mă ţin de cuvînt. Plajele vor ajunge la adevăraţii operatori din turism, deoarece în momentul de faţă există un monopol, mai multe persoane care nu au treabă cu turismul punînd mîna pe aceste plaje şi exploatîndu-le haotic. Ca să vă dau un exemplu, acum, la Constanţa, o firmă de fier vechi, alta de ţigări şi alta care se ocupă de mai ştiu eu ce au toată plaja din Mamaia. Ele au subînchiriat-o către mai mulţi operatori, adevăraţii agenţi de turism, la preţuri astronomice. Vrem ca plaja să revină operatorului din turism. Ai hotel pe plajă, exploatezi şi plaja din faţa hotelului. Va însemna o curăţenie mai mare pe plaje, iar în plus, calitatea serviciilor va creşte”, a adăugat Alexandru Mazăre.

Anterior votului, proiectul de lege a stîrnit discuţii aprinse în rîndul parlamentarilor, deputaţii PD-L opunîndu-se din răsputeri. Ministerul Mediului, prin Apele Române, va deţine în continuare terenurile luate în administrare de autorităţile locale, jumătate din sumele obţinute prin concesionarea plajelor urmînd să revină DADL, iar cealaltă jumătate, administraţiei locale. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat, pe 10 septembrie, pentru a doua oară, proiectul de lege privind regimul juridic al falezelor şi plajelor Mării Negre. Respins, iniţial, de Senat, proiectul legislativ privind regimul juridic al plajelor a fost adoptat, în martie, de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, dar plenul l-a retrimis la comisie, pentru reexaminare.

Operatorii din turism salută schimbarea administratorului plajelor

CJC se numără printre instituţiile care salută adoptarea legii privind transferul plajelor din administrarea Ministerului Mediului în cea a autorităţilor locale. “Conform actului legislativ, plajele aflate pe terenuri intravilane vor trece în administrarea consiliilor locale pe raza cărora se situează, iar plajele din extravilan, în administrarea consiliilor judeţene. Reamintim că instituţia noastră, în calitate de autoritate judeţeană aleasă, a sprijinit acest proiect legislativ încă din momentul iniţierii, considerînd că este atributul autorităţilor locale gestionarea plajelor în interesul direct al comunităţilor pe care le reprezintă”, a menţionat, printr-un comunicat de presă, purtătorul de cuvînt al CJC, Cristian Moldovanu. Potrivit acestuia, prin adoptarea proiectului de lege iniţiat de grupul de parlamentari social-democraţi “se va permite dezvoltarea armonioasă a turismului litoral în beneficiul comunităţii locale, creşterea calităţii serviciilor oferite turiştilor şi dezvoltarea durabilă a economiei naţionale”. Aprobarea Legii privind trecerea administrării plajelor de la Ministerul Mediului la autorităţile locale a fost salutată şi de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral, care, prin preşedintele Corina Martin, a precizat că a sprijinit şi a militat puternic în favoarea acestui proiect de lege încă din momentul iniţierii, considerînd că gestionarea plajelor este atributul autorităţilor locale, în interesul direct al comunităţilor pe care le reprezintă. Referitor la trecerea plajelor în administrarea autorităţilor locale, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat că, la nivelul staţiunii Mamaia, nu va mai exista haosul din ultimii ani şi că plajele vor ajunge acolo unde trebuie, la hotelieri. Radu Mazăre a adăugat că, de cîţiva ani, pe plaja de la Mamaia, concesionată de diferite persoane care nu au treabă cu turismul, domneau mizeria şi construcţiile abuzive, care au creat un adevărat haos. “După ce plaja de la Mamaia va intra în administrarea Primăriei, voi intra cu buldozerul de la un capăt la altul al staţiunii şi voi demola toate construcţiile care au alungat marii şi adevăraţii operatori din turism”, a spus Mazăre.



12