Plan UE împotriva finanţării terorismului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Plan UE împotriva finanţării terorismului

Externe 02 Februarie 2016 / 16:13 606 accesări

Comisia Europeană (CE) a prezentat, marţi, un plan de acţiune împotriva finanţării terorismului, insistent solicitat de Franţa, după valul de atacuri de la Paris, din 2015. După atacul de la redacţia săptămânalului satiric francez ”Charlie Hebdo”, pe 7 ianuarie, şi după cele comise pe 13 noiembrie la Paris şi Saint-Denis, soldate cu 130 de morţi, Franţa s-a angajat în favoarea adoptării rapide a unor măsuri. În colimatorul CE se află cardurile preplătite şi monedele virtuale, evocate, între altele, de comisarul european pentru Stabilitate Financiară, britanicul Jonathan Hill. Aceste două mijloace de plată, arătate cu degetul din cauza utilizării lor de către reţele jihadiste, urmează să fie vizate într-un cadru consolidat.

Cardurile preplătite utilizate în pregătirea atacurilor de la 13 noiembrie pentru finanţarea automobilelor şi apartamentelor folosite de atacatori se vor o alternativă la cardurile de plată clasice, în special în cazul celor care nu au cont bancar. Produse de Visa sau Mastercard şi dotate cu un cod secret, ele permit retragerea de numerar din distribuitoare, efectarea de cumpărături în magazin, dar şi online, la fel ca cele clasice. Însă, spre deosebire de acestea din urmă, ele nu sunt nominale. Distribuite iniţial de bănci, aceste carduri vizează în special părinţi aflaţi în căutarea unui mijloc de plată sigur şi limitat pentru copiii lor - trebuie să fii major ca să cumperi cardul, dar nu şi pentru a-l utiliza. În ceea ce priveşte banii virtuali, de exemplu bitcoin, ei permit efectuarea unor tranzacţii transnaţionale în afara oricărui control al autorităţilor financiare sau al serviciilor de informaţii, păstrând anonimatul părţilor.

Planul de acţiune al UE apare într-un context global al luptei împotriva puternicei organizaţii Statul Islamic (SI). Astfel, pe 17 decembrie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, în unanimitate, o rezoluţie ce are ca scop să-i lovească pe jihadişti la... portofel, prin golirea surselor de finanţare.

REUNIUNE ANTI-SI Aproximativ 23 de țări care participă, sub conducerea SUA, la coaliția internațională împotriva SI s-au reunit la Roma, pentru a trece în revistă progresele din Siria și Irak, pe fondul preocupărilor că s-ar putea ca un al treilea front de luptă să se deschidă în curând în Libia. Gruparea islamistă radicală a prins rădăcini în nordul țării africane. Ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, a estimat că există deja primele indicii privind succesele împotriva SI în Irak, unde 25% din teritoriul controlat de gruparea extremistă a fost recucerit. Steinmeier va călători în Iran și Arabia Saudită și a făcut apel la cei doi rivali din regiune să-și îndeplinească rolul în rezolvarea conflictului din Siria, spunând că au o responsabilitate dincolo de frontierele lor. Înainte de conferința de la Roma, secretarul american de stat, John Kerry, a avut convorbiri privind Libia cu omologii săi din Italia și Qatar, despre modul în care comunitatea internațională ar putea să susțină în continuare eforturile libiene pentru a avansa cu un guvern de uniune națională, făcând apel la cele două administrații rivale din Libia să se pună de acord în legătură cu o listă comună de miniștri, înainte de votul din Parlament, din 8 februarie.

MAI MULȚI BANI PENTRU COMBATEREA SI Secretarul american al Apărării a dezvăluit, marţi, proiectul de buget al Pentagonului pentru 2017 (1 octombrie 2016 - 30 septembrie 2017), care prevede, între altele, o suplimentare a finanţărilor în lupta împotriva SI, noi minidrone şi o consolidare a prezenţei americane în Europa de Est, inclusiv în România. Potrivit unui oficial din cadrul Apărării, bugetul de bază al Pentagonului pentru anul fiscal 2017 urmează să se ridice la 524 de miliarde de dolari, cu 59 de miliarde de dolari mai mult decât anul trecut. El cuprinde un fond pentru operaţiuni în străinătate, în vederea finanţării operaţiunilor în Afganistan şi luptei împotriva SI. Alt oficial, care nu a dorit să-i fie dezvăluită identitatea, a precizat că bugetul include şapte miliarde de dolari numai pentru combaterea SI, cu 35% mai mult decât anul trecut.

Bugetul militar al SUA este cel mai important din lume, depăşind bugetele apărărilor celorlalte opt mari puteri ale lumii la un loc! Ashton Carter urmează să insiste, marţi, asupra ”mediului ameninţărilor în mişcare”, mai ales după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, a adăugat primul oficial american. Acesta a notat că secretarul Apărării va anunţa o sporire a prezenţei militare americane în Europa de Est, mai ales în Estonia şi România, pentru a face faţă ameninţării ruse. Ashton Carter se pregăteşte totodată să dezvăluie noi echipamente care erau până acum top secret, nişte avioane fără pilot, de mici dimensiuni, capabile să zboare în formaţie, potrivit unui reprezentant al Apărării. Bugetul urmează să detalieze, de asemenea, planurile Pentagonului cu privire la avionul de atac la sol A-10, o aeronavă dezvoltată în anii '70, care urma să fie retrasă, dar care a devenit un instrument foarte preţios în lupta împotriva jihadiştilor şi a cărei carieră a fost astfel prelungită. Bugetul Apărării va fi dezvăluit săptămâna viitoare.

Citește și:

Șase ani de închisoare pentru o britanică plecată cu fiul ei să se alăture SI

Atentat sângeros în Afganistan

Alertă Europol: Cel puțin 10.000 de copii migranți au dispărut fără urmă în Europa

Militari agresaţi la Paris, la un miting pentru ridicarea stării de urgenţă

Olanda va participa la raidurile aeriene din Siria împotriva SI

Taguri articol
Stat IslamicTerorismFinanțareIrakSiriaSUARusia


12