Plătesc amenzi usturătoare pentru moloz aruncat în stradă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Au depozitat deșeuri în spatele stadionului „Farul“

Plătesc amenzi usturătoare pentru moloz aruncat în stradă

Eveniment 20 August 2014 / 00:00 3338 accesări

Trăim în anul 2014, însă unii dintre noi încă se mai poartă ca în Evul Mediu. Nu mai au toaletele în fundul curții, ci în casă, însă își aruncă deșeurile tot în stradă. Pe de altă parte, clamează curățenia și ceartă, cât e ziua de lungă, autoritățile că nu se preocupă de gunoaiele de pe străzi. Și nu doar persoanele fizice „scapă“ din mașină ambalajele de la mâncare ori băutură, ci și firmele aruncă deșeurile în stradă. Nu vă gândiți că reprezentanții unei firme au scuturat coșul cu gunoi în mijlocul străzii. Este mai grav. O basculantă a unei firme, care a subcontractat lucrări de introducere în subteran a unor cabluri, a răsturnat molozul adunat după decopertarea unei străzi din oraș în spatele stadionului „Farul“. Șoferul basculantei nici măcar nu s-a sinchisit să ducă deșeurile la marginea orașului. Prin urmare, Poliția Locală Constanța a fost sesizată despre această întâmplare, iar ieri dimineață, oamenii legii au surprins șoferul unei autobasculante chiar atunci când săvârșea „minunea“ de a scăpa de molozul care îi îngreuna mașina. Probabil era atât de greu încât nu putea fi transportat până la Depozitul de Moloz din Poarta 9. Surpriză! Chiar există un astfel de depozit.

SANCȚIUNI Pentru fapta de bravură săvârșită, polițiștii locali au amendat șoferul cu 400 de lei. Nu doar el a fost sancționat, ci și firma care a executat lucrarea în cauză și al cărei nume nu a putut fi dezvăluit de Poliția Locală. „Atât firma, cât și șoferul au fost sancționați pentru depozitare neconformă a deșeurilor pe domeniul public“, a declarat directorul executiv adjunct al Poliției Locale Constanța, Ionuț Pripiși. A fost adusă o basculantă și a fost luat molozul. Dacă toate aceste lucruri s-au întâmplat de dimineață la intersecția străzilor Ioan Andreescu cu Oituz, după-amiază, la intersecția str. Ioan Andreescu cu Ion Rațiu, o altă firmă executa lucrări similare și ducea gunoiul în același loc. Prin urmare, polițiștii locali au scos din nou mapa, au completat un proces-verbal și au sancționat și acest șofer, de data asta cu 500 de lei, pentru depozitarea deșeurilor pe domeniul public. „Am făcut o sesizare către SCIL Confort Urban SRL pentru ca acestor firme să le fie suspendată licența de execuție a lucrărilor pe trama stradală“, a mai spus Pripiși. Prin urmare, firmele care au de gând să se mai încumete să arunce molozul pe domeniul public ar trebui să se gândească de două ori dacă merită să rămână fără licență doar pentru că vor să economisească banii ce s-ar cheltui cu transportul deșeurilor.

Cum evitați sancțiunile?

Indiferent că suntem persoane fizice sau juridice, atunci când ne pregătim să demolăm pereții unei case / decopertăm asfaltul ar trebui să știm că, în conformitate cu autorizația pe care o primim de la autoritatea locală, suntem obligați să încheiem un contract cu o firmă de transport deșeuri care ar trebui să ne scape de moloz. Mai există și posibilitatea ca, în funcție de cantitatea de moloz care este estimată a reieși în urma lucrărilor, să obținem și apoi să prezentăm chitanțe la Primărie din care să rezulte că am dus deșeurile la Depozitul de Moloz din Poarta 9. Nimic mai simplu. În caz contrar, amenzile ce pot fi aplicate sunt usturătoare. Polițiștii locali ne pot sancționa, în baza Hotărârii de Consiliu Local Municipal 184/2013, cu amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei. Asta dacă suntem persoane fizice, pentru că amenzile pentru persoanele juridice se încadrează între 1.500 și 2.500 de lei pentru depozitarea neconformă a deșeurilor pe domeniul public. Și nu doar atât. Ne mai putem trezi cu amenzi și în baza Legii 205/2005 privind protecția mediului - între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoanele fizice și între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoanele juridice.



12