PNL, victimă sigură a unui plan băsescian?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un nou scenariu pe piaţă

PNL, victimă sigură a unui plan băsescian?

Politică 05 Iunie 2014 / 00:00 716 accesări

PDL nu mai pare vehiculul rapid pe care PNL îl închiriase pentru a se transfera, la nivelul Parlamentului European, din familia partidelor liberale (ALDE) în Partidul Popularilor Europeni (PPE). Potrivit unui comunicat emis de PPE după şedinţa Biroului Politic al partidului, cererea PNL de aderare s-a discutat “pe scurt”. Partidul lui Traian Băsescu, PMP, deşi abia înfiinţat, are mult mai multe şanse de a ajunge printre populari, mai ales după ce preşedintele PPE, Joseph Daul, a anunţat că procesul de aderare a partidului cotrocenist se va încheia în septembrie. Mai mult, europarlamentarii pemepişti Cristian Preda şi Siegfried Mureşan au fost acceptaţi deja în grupul PPE. Dincolo de tensiunile generate în partidul istoric pe fondul faptului că PNL a anunţat ieşirea din ALDE pentru a sta în ploaie la uşa PPE şi de faptul că le ia faţa o formaţiune de buzunar cum e PMP, liberalii mai au o problemă. Armonia afişată în primele zile în cuplul PNL - PDL este tulburată de tot mai multe voci. Justiţiara Monica Macovei, cea care a repolitizat numirea procurorilor-şefi, pe când era ministru în Cabinetul Boc, şi a denigrat sistematic, ca parlamentar comunitar, ţara care a trimis-o la Bruxelles, a ieşit la rampă pentru a-şi exprima îngrijorarea în privinţa onestităţii PNL că îşi va corecta comportamentul faţă de justiţie. Furtuna a fost provocată în “raiul” inventat în jurul procesului de creare a “marelui partid de dreapta” (care ar urma să se nască din contopirea PNL şi PDL - partide care până ieri se urau de moarte) după votul din Senat pentru refuzarea arestării preventive a senatorului PSD Marius Isailă.

Probabil pentru a scălda pornirile războinice ale fostei procuroare din perioada comunistă Monica Macovei, un alt dinozaur al pedeliştilor, Theodor Stolojan, a ieşit în faţă să reafirme necesitatea unei schimbări pe partea dreaptă a scenei politice româneşti: „Oamenii care au mers la vot ne-au transmis un mesaj clar: dacă rămânem în continuare aşa cum am fost la europarlamentare, vom fi jucători relativ mici, care ne jucăm între noi, iar PSD, care întotdeauna pe stânga a avut 33-35 de procente, va face jocurile mari“. “Dragă Stolo” a evitat să spună dacă în noua construcţie are loc şi PMP, acest apendice autoextirpat al PDL, sau dacă dreapta poate să se coaguleze fără Băsescu. Se ştie oricum că el este un susţinător declarat al chiriaşului de la Cotroceni, căruia i-a şi cedat, în 2004, locul în cursa prezidenţială. Poate că este o coincidenţă… (sarcasm)

Revenind la jocurile de la Bruxelles şi la încercarea PNL de a intra în PPE, subliniem că liberalii vor intra, practic, în echipă cu Băsescu. Cel care şi în prezent, după zece ani de mandat, este trecut la catastiful popularilor ca fiind reprezentantul de drept al PDL. Să nu ştie oare cei de la Bruxelles că Băsescu a spus „adio” PDL acum multă vreme? Să nu ştie popularii europeni că Băsescu ar fi trebuit să fie apolitic, în calitatea sa de preşedinte al României? Să nu-l fi anunţat nici PDL, nici PMP pe Joseph Daul de grava eroare? Intrăm în joc şi presupunem prin absurd că europenii nu ştiu ce s-a întâmplat la Bucureşti în ultimii zece ani şi că au fost dezinformaţi de PDL şi PMP. Se naşte totuşi întrebarea: ce scuză au liberalii? E greu de crezut că nici ei nu ştiu în ce PPE se bagă şi au uitat ce s-a întâmplat în România ultimilor zece ani…

Este atât de multă ceaţă în mişcările PDL - PNL încât pare verosimilă ideea lansată de senatorul liberal Ioan Ghişe, conform căreia partidul său este ţinta unui “blitzkrieg” care s-ar putea solda cu ruperea PNL. Ghişe acuză că se lucrează „pe genunchi“ la un nou statut al partidului, „pe placul celui care trebuie să fie preşedinte, stabilit de grupări oculte, interne şi externe partidului“. “Planul e făcut din 2006, când exista o strategie prin care Băsescu şi PD voiau să înghită PNL. Atunci s-a smuls grupul Stolojan-Stoica şi a luat un sfert din parlamentari. Scenariul s-a repetat în 2009, când au luat din nou un sfert din parlamentarii PNL, iar acum se acţionează şi din interiorul partidului, prin oamenii veniţi cu misiune sau de nevoie de la PD”, spune Ghişe.



12