Poeta Sanda Ghinea şi „Ipostazele iubirii”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Antologie

Poeta Sanda Ghinea şi „Ipostazele iubirii”

Cultură 03 Februarie 2014 / 00:00 1531 accesări

La 82 de ani împliniţi chiar de ziua lui Eminescu, poeta Sanda Ghinea le prezintă constănţenilor fascinaţi de rime „Ipostazele iubirii”, surprinse într-o antologie de versuri care a văzut lumina tiparului în acest an, la editura „Ex Ponto”. Cartea reuneşte versuri publicate în volumele „Joc de umbre” (1968), „Transparentul copac” (1977), „Timpul dintre cuvinte” (1998), „Să-ţi rămână dragostea” (2007), dar şi poeme inedite.

UN TERITORIU LUMINOS ŞI INSOLIT „Există în tot ce scrie Sanda Ghinea o predispoziţie pentru metaforele pline de sevă şi culoare şi un rafinament în şlefuirea lor, dându-le astfel mai multă transparenţă şi supleţe. Poemele sale, în marea lor majoritate, sunt de dragoste. Încărcată de profunzimi şi rezonanţe surprinzătoare, câteodată nostalgică, muzical-elegiacă, meditativă, alteori în notă expresionistă, concisă, laconică, autoironică, poezia sa se impune în peisajul liricii noastre actuale ca un teritoriu luminos şi insolit”, apreciază prozatorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu, redactor de carte la „Ipostazele iubirii”. Cele peste 200 de poezii incluse în volum sunt însoţite de opinii critice semnate de: Dumitru Mureşan, Emanuela Ilie, Ion Roşioru, Gabriel Rusu şi Ştefan Cucu.

Născută într-o zi predestinată, la 15 ianuarie 1932, când se împlineau 82 de ani de la naşterea „Luceafărului poeziei româneşti”, Mihai Eminescu, Sanda Ghinea a urmat şcoala primară şi Liceul „Mihail Kogălniceanu” în oraşul natal, Vaslui, apoi Facultatea de Artă Dramatică, la Iaşi şi Bucureşti (1950-1951), fără să o termine. În 1951, poeta a debutat în „Iaşul literar”, fiind colaboratoare a publicaţiilor „Iaşul literar”, „Luceafărul”, „Steaua”, „Tribuna”, „Contemporanul”, „Tânărul scriitor”, „România literară”, „Tomis”. În 2008, Sanda Ghinea, autoarea antologiei „Să-ţi rămână dragostea“, publicată la Editura „Ex Ponto“, a primit din partea Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România premiul pentru întreaga activitate literară. Ea a obţinut Premiul I pe ţară pentru poezie - 1967, Premiul I pentru dramaturgie - 1979 şi Premiul I pe ţară pentru cartea „O poveste din acvariu” - 1987.



12