Poliartrita reumatoidă netratată reduce durata de viaţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
”Mâini cu viaţă”

Poliartrita reumatoidă netratată reduce durata de viaţă

Sănătate 17 Septembrie 2014 / 00:00 737 accesări

Aproximativ 1% dintre români suferă de poliartrita reumatoidă, cea mai frecventă boală reumatică de tip inflamator, care, netratată, duce la scurtarea vieţii, în medie, cu 5 - 10 ani, a declarat, ieri, managerul Centrului Clinic de Boli Reumatismale ”Ion Stoia” din Bucureşti, prof. dr. Cătălin Codreanu, cu ocazia lansării campaniei ”Mâini cu viaţă”, campanie de informare organizată de Liga Română contra Reumatismului. Vârsta medie la debut a bolii este între 25 şi 40 de ani. Astfel, sunt afectate persoane tinere, iar boala are o evoluţie severă, cronică şi invalidantă, fiind, dincolo de o problemă medicală, şi una socială. Poliartrita reumatoidă afectează viaţa profesională: aproximativ 20 - 30% dintre pacienţi suferă de dizabilitate permanentă legată de muncă încă din primii doi-trei ani de boală, iar 60% dintre aceştia îşi pierd locul de muncă în primii 10 ani de la declanşarea bolii, a explicat profesorul.

INCIDENŢA POLIARTRITEI CREŞTE ANUAL CU 2,5% LA FEMEI ŞI 0,5% LA BĂRBAŢI, AFECŢIUNEA REPREZENTÂND APROXIMATIV 10% DIN TOTALUL BOLILOR REUMATICE.

Pe de altă parte, afecţiunile reumatice reprezintă a doua cauză de dizabilitate la nivel internaţional, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. ”Sunt multe cauze ce pot să contribuie la apariţia bolii, dar, în general, ea apare pe un teren de predispoziţie genetică, peste care se suprapun factori declanşatori, în special infecţii. (...) Poliartrita reumatoidă nu este doar o boală a artriculaţiilor, ea afectează organismul în întregul lui şi din această cauză poate să antreneze astfel de probleme”, a declarat prof. dr. Codreanu. Poliartrita reumatoidă netratată sau tratată necorespunzător poate afecta şi alte organe, precum inima, plămânii sau rinichii. Din totalul cazurilor de deces înregistrate la pacienţii cu poliartrită reumatoidă, 40% sunt cauzate de afecţiunile cardiovasculare, 20% de infecţii (în principal cele ale plămânilor), iar restul - de complicaţii renale, neurologice sau de afecţiuni maligne (leucemie, mielom multiplu), a explicat medicul. În România, impactul bolilor reumatice este mai mare decât al altor afecţiuni, precum cardiopatia, hipertensiunea arterială, bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), cancerul pulmonar, ciroza hepatică sau diabetul zaharat. Societatea Română de Reumatologie consideră necesară includerea bolilor reumatice (poliartrita reumatoidă, spondiloartrite, artroză, gută, boli de ţesut vasculo-conjunctiv) în Strategia Naţională de Sănătate 2014 - 2020 şi în Planul de acţiuni pe perioada 2014 - 2020 pentru implementarea strategiei naţionale.

SEMNE DE BOALĂ Principalele simptome ale poliartritei reumatoide sunt: rigiditatea şi inflamarea articulaţiilor şi durerile. Alături de respectarea schemei de tratament prescrise de reumatolog, unii factori care ţin de stilul de viaţă - dietă, activităţi fizice - sunt deosebit de importanţi în menţinerea unei vieţi normale.

Taguri articol


12