Posibila divizare a Irakului îi îngrijorează pe vecinii săi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Posibila divizare a Irakului îi îngrijorează pe vecinii săi

Externe 27 Noiembrie 2006 / 00:00 731 accesări

Un număr de 21 de locuitori ai unui sat aflat la nord-est de Bagdad au fost răpiţi în noaptea de vineri spre sîmbătă, cadavrele lor fiind descoperite sîmbătă, a anunţat poliţia irakiană. Bărbaţi înarmaţi au pătruns în satul imamului Mansour, din apropiere de Balad Ruz, au scos bărbaţii din case şi i-au luat cu ei. Victimele erau membri a două familii aparţinînd unei etnii şiite. În plină criză a violenţelor interconfesionale, lideri tribali din provincia irakiană sunnită al-Anbar, din nord-vestul ţării, şi-au oferit colaborarea cu Statele Unite pentru a curăţa zona de miliţiile din al-Qaida. Din consiliul "Trezirea Anbar" fac parte 25 de triburi aliate, ce vizează eliminarea din zonă a membrilor din al-Qaida, care încearcă să îşi impună controlul asupra unei zone în mod tradiţional administrată de clanul din provincie. În schimb, liderii tribali se întrec în a-i elimina pe luptătorii al-Qaida. Un număr de 55 de presupuşi terorişti au fost ucişi într-o confruntare ce a avut loc sîmbătă, însă armata americană nu a putut confirma cifrele. Dacă se confirmă numărul victimelor, aceasta ar fi o confruntare neobişnuit de violentă cu insurgenţii, într-o provincie unde forţele americane se luptă, de obicei, cu combatanţii străini, despre care afirmă că au legături cu al-Qaida, ca şi cu alţi militanţi sunniţi.

Restricţiile de circulaţie continuau să fie aplicate la Bagdad, duminică, în cea de-a treia zi consecutivă de măsuri similare menite să calmeze violenţele interconfesionale, soldate cu moartea a sute de persoane în ultimele zile. Aplicarea acestei măsuri a determinat amînarea unei vizite a preşedintelui irakian Jalal Talabani în Iran. În schimb, preşedintele s-a întîlnit, din nou, cu liderii guvernamentali, sîmbătă seară, pentru a discuta despre soluţionarea actualei crize şi prevenirea agravării violenţelor. Vizita în Iran, pe care administraţia de la Washington îl acuză de susţinerea militanţilor şiiţi din Irak, este o parte a eforturilor de implicare a ţărilor vecine în încercările de prevenire a unui război civil.

Turcia şi Iordania, alte două ţări vecine Irakului, au purtat discuţii ajungînd la concluzia că divizarea ţării ar putea duce la o nouă intensificare a violenţelor interconfesionale şi va produce un haos total în întreaga regiune. Premierul turc Tayyip Erdogan şi omologul său iordanian, Marouf Bakheet, au declarat, la încheierea unei întrevederi la Amman, că divizarea Irakului este inacceptabilă. Principala temere a autorităţilor de la Ankara este că destrămarea Irakului ar putea conduce la înfiinţarea unui stat kurd în nordul ţării, ce ar putea alimenta dorinţele separatiste ale populaţiei kurde din Turcia. Premierul Erdogan intenţionează să discute despre situaţia din Irak cu preşedintele Bush, la summit-ul NATO.

Tot în cursul zilei de sîmbătă şi vicepreşedintele american a efectuat o scurtă vizită în Arabia Saudită, consacrată situaţiei din Irak. Dick Cheney a purtat convorbiri cu regele Abdallah şi cu prinţul moştenitor, sultanul Ben Abdel Aziz, în cursul unei vizite de cîteva ore. Convorbirile au vizat şi conflictul israelo-palestinian şi situaţia din Liban. Dick Cheney ar fi putut să-i ceară regelui Abdallah să facă uz de influenţa sa asupra autorităţilor sunnite irakiene, pentru a obţine reconcilierea în Irak. Arabia Saudită, cu o populaţie majoritar sunnită, a avertizat cu privire la orice atingere la adresa echilibrului social din Irak, unde arabii sunniţi, care erau la putere înaintea prăbuşirii regimului lui Saddam Hussein, în 2003, se plîng că sînt marginalizaţi de actualul guvern dominat de şiiţi.



12