Povestea „Regelui urmărit”, în documentele Securității

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Muzeul de Istorie

Povestea „Regelui urmărit”, în documentele Securității

Cultură 23 August 2014 / 00:00 548 accesări

Cei care doresc să afle mai multe despre istoria contemporană a României, turiști sau constănțeni, sunt așteptați, până pe 25 septembrie, în sala „Vasile Canarache” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), pentru a vedea o expoziție specială: „Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securităţii”. Expoziția, realizată împreună cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), cu sprijinul Asociaţiei „General Nicolae Rădescu” și al Casei Regale a României, reconstituie - cu ajutorul fotografiilor, multe dintre ele inedite, din arhiva Casei Regale și al articolelor din presa străină și română din diaspora - evoluția „regelui urmărit”, din anul 1927, când a moștenit tronul de la bunicul său, Ferdinand I, până în mai 1990, când a fost închis dosarul nr. 6096, întocmit de Securitate, care l-a numit în notele informative „Străinul”, „Leon” sau „Rex”.

MINAC VA AVEA EXPOZIȚII PERMANENTE DEDICATE COMUNISMULUI „Lipsa unei expoziții permanente dedicate istoriei recente, precum și interesul deosebit manifestat și de publicul român și de vizitatorii străini ne-au ambiționat ca, în ultimii doi ani, să încercăm o apropiere și o colaborare cu instituții de renume din București, precum CNSAS, Arhivele Naționale și Arhivele Ministerului de Externe”, a spus vineri, în cadrul vernisajului, specialistul MINAC, dr. Delia Cornea. Aceasta a mai vorbit și despre un proiect pe care MINAC dorește să-l realizeze împreună cu CNSAS: amenajarea a două săli de expoziție permanentă, dedicate comunismului, prezentării generale a fenomenului și mișcării de rezistență din Dobrogea și represiunii exercitate de autorități.

La eveniment au mai participat, din partea CNSAS: Adrian Cioflâncă, Oana Demetriade, care a făcut o prezentare generală a expoziției, de la primul până la ultimul panou, precum și Mădălin Hodor. Expoziției i-a fost dedicată și o broșură, care cuprinde și un dicționar de termeni codificați, folosiți de Securitate. Câteva imagini din arhiva BBC, cu regele Mihai I și regina Ana în exil, au rulat pe un ecran, în timpul vernisajului.

MASĂ ROTUNDĂ Vernisajul expoziției a fost urmat de o masă rotundă cu tema „23 august 1944: 70 ani de controverse istoriografice”, organizată în Aula „Adrian Rădulescu”. La eveniment au luat cuvântul arheologul MINAC Traian Cliante, profesorii universitari Valentin Ciorbea și Marian Cojoc, șeful Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, dr. Virgil Coman, directorul Filialei Constanța a Muzeului Militar Național „Ferdinand I”, dr. Costin Scurtu, și preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Constanţa, colonelul în rezervă Remus Macovei.

EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE CU VÂNZARE, LA BARISSIMO Suita manifestărilor care rememorează actul de la 23 august 1944 continuă și în această sâmbătă, de la ora 16.00, la localul Barissimo din centrul Constanței. În acest spațiu, Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei, Filiala Constanța, va organiza o expoziție de fotografie cu vânzare sub titulatura „Caracterul este destin”, afirmația lui Nietzsche pe care regina Maria a României a folosit-o ca motto al cărții autobiografice „Povestea vieții mele”. Expoziția dedicată regelui Mihai I și Casei Regale din România e formată din fotografii realizate de Daniel Angelescu, fotograful oficial al Casei Regale. Atmosfera va fi întreținută de cvartetul de cameră Pontic.

Taguri articol


12