Preşedinţia, pentru îngroparea dosarului „Flota”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce-i lipseşte chelului?

Preşedinţia, pentru îngroparea dosarului „Flota”

Politică 24 Aprilie 2014 / 00:00 882 accesări

PORTRETISTICĂ... MARINĂREASCĂ Partidele au început deja castingul pentru prezidenţiale. Se fac sondaje, se examinează scenarii, se face profilul de prezidenţiabil, se jonglează cu ideea de alianţe... În tandem cu partidele, marinarul de la Cotroceni, cel care a fost acuzat că a vândut toată flota, că a fost ofiţer de Securitate sau că s-ar fi ocupat de afaceri cu armament, s-a apucat şi el de schiţe. El a făcut portretul robot al urmaşului său, precizând că s-a hotărât să nu mai comită greşeala de a enumera unul, doi sau mai mulţi potenţiali candidaţi pentru această funcţie, pentru că întotdeauna omite pe cineva şi îi pare rău. Ei bine, în viziunea marinarului, urmaşul lui ar trebui să fie un om care să aibă în jur de 25 sau 40 de ani, care deja a probat că a făcut ceva pentru ţară (sau pentru el?): „Nu poţi să pui un începător, care nu a lăsat nimic de pe urma lui, în vârful statului. Trebuie să fie un politician care să aibă suficientă experienţă politică, care nu a avut nimic în comun cu fostul regim”. Din start el l-a exclus pe premierul Victor Ponta de pe listă, considerând că nu are nicio şansă să câştige Preşedinţia. Nimic nou sub soare. Cel care ar corespunde însă viziunii marinarului este... Daniel Morar.

NIMIC NU-L RECOMANDĂ Stând strâmb şi judecând drept, schiţa portretistică a lui Băsescu nu i se potriveşte judecătorului constituţional. Marinarul vorbeşte despre un om cu o “suficientă experienţă politică”, caz în care Morar nu s-ar încadra întrucât nu a activat în niciun partid - cel puţin noi nu avem cunoştinţă de acest lucru. Poate aşa-numitele dosare politice pe care a fost acuzat că le-a păstorit cât a condus DNA sunt considerate şi ele o experienţă în domeniu... Chiriaşul de la Cotroceni crede că printre principalele atribute pe care ar trebui să le aibă viitorul candidat susţinut de dreapta la alegerile prezidenţiale, trebuie să se regăsească şi capacitatea de negociere politică, despre care afirmă că ar trebui să fie o trăsătură permanentă, nu una făcută “din când în când”, aşa cum a făcut-o el. De-a lungul timpului, trăsătura amintită de marinar nu a ieşit în evidenţă în vreun fel la Morar, dar atât timp cât corespunde portretului schiţat de Băsescu, ce mai putem spune? V-aţi întrebat vreodată cum ar fi ca fostul şef al DNA, în prezent judecător al Curţii Constituţionale a României, să ajungă preşedinte al ţării? Dacă nu, o să vă explicăm noi de ce ar „merita” Morar să fie candidat şi cum a ajuns marinarul Băsescu la acest potenţial prezidenţiabil.

EXPERTIZA SALVATOARE Se spune că în viaţă totul se plăteşte într-un fel sau altul. De când este şeful statului, chiriaşul de la Cotroceni a reuşit să scape, cu ajutorul DNA, de celebrul dosar „Flota“ graţie unei expertize administrate nelegal în cauză, după emiterea rechizitoriului şi returnarea dosarului la procurorii anticorupţie pentru neregularitatea actului de sesizare (dispoziţie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din decembrie 2005). Ei bine, muşamalizarea dosarului de către DNA ridică problema uriaşului prejudiciu, de 324 milioane dolari, rezultat din dispariţia a 16 mineraliere. Cea de-a doua expertiză administrată la comanda lui Daniel Morar în 2007, care a ajuns să constate brusc că nu mai există niciun prejudiciu în celebrul dosar, ridică o mare întrebare: care dintre cele două expertize este cea reală!? De ce a făcut asta Morar? Ştim doar că, ulterior, el a fost propulsat în anumite funcţii, deşi, potrivit foştilor colegi de breaslă, a avut o “prestaţie mediocră pe linie de activitate judiciară (procuror de instanţă)”. Cel care l-a tot promovat până a ajuns la Curtea Constituţională este... Băsescu. În plus, în decembrie, mandatul marinarului se termină şi dosarul „Flota” bate la uşă. Înţelegeţi acum? Pe vremea când se afla sub conducerea lui Morar, DNA a fost acuzată de nenumărate ori că a protejat şi favorizat oamenii portocaliilor, cum ar fi Elena Udrea, Theodor Stolojan, Adriean Videanu, Sorin Blejnar sau Horia Georgescu. Dacă ar ajunge Morar preşedinte, oare ce se va întâmpla cu dosarul „Flota”?



12