Prietenii imaginari au efect pozitiv asupra copiilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prietenii imaginari au efect pozitiv asupra copiilor

Monden 10 Iulie 2007 / 00:00 759 accesări

Prietenii imaginari au un efect pozitiv asupra copiilor, fiind o sursă constantă de alinare şi tovărăşie, contrar părerilor tradiţionale ale părinţilor care văd în aceştia o sursă de nelinişte.

Cercetătorii de la Institutul de Educaţie din Londra spun că prietenii imaginari, fie că este vorba de un super-erou sau de un dragon care scoate flăcări pe nas, indică faptul că aceşti copii au o imaginaţie bogată. Prietenii imaginari sînt o sursă de alinare şi tovărăşie, dar şi un mijloc de a impulsiona sentimentul de respect faţă de propria persoană. Mai mult, copiii care au prieteni imaginari au abilităţi de comunicare mai dezvoltate decît ceilalţi copii. Părinţii nu ar trebui să se neliniştească dacă fiii lor au mai mulţi prieteni imaginari, acesta fiind un obicei normal şi sănătos, potrivit psihologului Karen Majors.

Psihologii spun că 65% dintre copii au prieteni imaginari. Personajele din poveştile celebre, precum Peter Pan şi Harry Potter, figurează printre cei mai frecvenţi prieteni imaginari. Fetele au tendinţa de a adopta prieteni mai tineri, în timp ce băieţii preferă personaje mai în vîrstă ca ei şi cu temperamente puternice, de super-eroi. Cercetătorii spun că tendinţa de a crea un prieten imaginar se întîlneşte mai ales în cazul copiilor unici sau al celor care sînt despărţiţi de fraţi printr-o diferenţă mare de vîrstă. Aceeaşi tendinţă poate apărea la un copil în momentul în care i se naşte un frate sau o soră. În cazul copiilor abuzaţi fizic sau psihic, un prieten imaginar este un mod de a face faţă stresului.

Taguri articol


12