Prima campanie voluntară de donare de sânge

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prima campanie voluntară de donare de sânge

Sănătate 16 Octombrie 2010 / 00:00 708 accesări

Compania „Petrom”, în parteneriat cu Institutul Naţional de Hematologie şi Asociaţia React, iniţiază prima campanie de donare de sânge benevolă din România, cu scopul de a încuraja donarea responsabilă şi neremunerată şi de a creşte numărul donatorilor permanenţi. În prezent, numai 2% dintre români donează sânge, o medie extrem de mică în comparaţie cu media europeană de 6,9 la sută, România aflându-se pe penultimul loc în Europa la donarea de sânge voluntară şi neremunerată. “Cu toate că există oameni care donează sânge în mod constant, mulţi dintre aceştia o fac pentru beneficiile materiale primite post-donare. Pentru a dona sânge, mulţi dintre aceştia completează, fie în necunoştinţă de cauză, fie eronat formularul ce stabileşte criteriile pentru a fi donatori. Acest fapt duce la un număr mare de donatori respinşi şi, mai grav, creşte riscul ca sângele donat să nu poată fi folosit”, se arată într-un comunicat.

ŞI LA CONSTANŢA. În perioada 18 octombrie - 11 noiembrie 2010, Centrele Mobile de Donare vor fi amplasate în nouă oraşe din România: Bucureşti, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Suplacu de Barcău, Oradea, Moineşti, Bacău, dar şi Constanţa. Campania se adresează atât angajaţilor “Petrom”, cât şi comunităţilor în care compania îşi desfăşoară activitatea şi îşi propune educarea şi responsabilizarea românilor în ceea ce priveşte importanţa donării de sânge. În timp ce nevoia de sânge este constantă, sângele nu poate fi păstrat mai mult de 30 zile în rezervele spitalelor. De aceea, campania promovează şi importanţa fidelizării donatorilor. Astfel, persoanele care îndeplinesc condiţiile de donare ar trebui să doneze sânge de trei ori pe an. “De la începutul anului şi până în prezent, centrele de transfuzii sanguine au fost asaltate de oameni care doresc să doneze sânge motivaţi de beneficiile materiale post-donare. Acest fapt a determinat creşterea numărului de unităţi sanguine inutilizabile, infectate cu diverse virusuri de la donatorii iresponsabili. Siguranţa transfuzională este o prioritate pentru noi, astfel încât avem nevoie de donatori benevoli permanenţi pentru a creşte calitatea sângelui şi pentru a ne alinia la normele europene”, a declarat dr. Doina Goşa, director la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti. Şi directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Constanţa, dr. Alina Dobrotă, militează pentru donatorii fideli.

CONDIŢII. Cei care vor să doneze sânge trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, greutatea trebuie să fie între 50 şi 100 kilograme pentru femei şi 60 şi 110 kilograme pentru bărbaţi, să nu fi suferit intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele şase luni, să nu fi consumat băuturi alcoolice sau medicamente în ultimele 48 de ore, să nu aibă sau să nu fi avut vreodată hepatită (de orice tip), TBC, HIV, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie, să nu fi donat sânge cu mai puţin de 72 de zile în urmă sau de mai mult de trei ori în ultimul an în cazul femeilor sau de cinci ori, în cazul bărbaţilor.



12