Primarii constănţeni vor să-şi caute dreptatea la UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Telenovela incompatibilităţii continuă

Primarii constănţeni vor să-şi caute dreptatea la UE

Administrație 09 August 2013 / 00:00 510 accesări

PRIMARI INDIGNAŢI Primarii constănţeni declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru că şi-au permis să reprezinte interesele locuitorilor în Adunarea Generală a Acţionarilor din cadrul RAJA SA spun că Guvernul şi Parlamentul au obligaţia morală şi politică să îndrepte erorile legislative existente. „Nu este vina noastră că legile din România se contrazic. Nu este vina noastră că legile româneşti contravin normelor şi legilor europene, care spun că suntem obligaţi să reprezentăm interesele comunităţilor în societăţile de interes public. Mai grav este că inspectorii ANI nu se uită decât la Legea 161/2003, fără să citească Legea 215/2001, HG 855/2008 sau Legea 31/1990 actualizată, privind societăţile comerciale. Toate aceste acte normative ne permit nouă, primarilor, să reprezentăm interesele comunităţilor, însă, în viziunea ANI, suntem incompatibili. Tind să cred că toată această poveste cu incompatibilitatea nu este decât o răzbunare politică”, a declarat primarul comunei Agigea, Cristian Cârjaliu. El a precizat că primarii trebuie să folosească toate căile de atac împotriva deciziilor ANI. „Nu ar fi rău ca şi noi să facem plângeri penale inspectorilor de integritate care ne-au semnat deciziile de incompatibilitate, decizii pe care nu există nicio ştampilă sau semnătură a vreunui membru din conducerea ANI. Să vină la Constanţa toţi inspectorii de integritate să fie audiaţi, să vedem dacă lor le convine”, a adăugat Cârjaliu.

SALVAREA POATE VENI DE LA UE Până la modificarea Legii 161/2003, amânată până în prezent fără vreo justificare, primarii constănţeni trebuie să demonteze toate acuzaţiile care li se aduc de către inspectorii de integritate. Instanţa este cea care va decide dacă primarii, viceprimarii, consilierii locali, judeţeni şi preşedinţii de consilii judeţene au încălcat legea atunci când au decis să reprezinte interesele comunităţilor care i-au ales în societăţile de interes public şi regional, în vederea dezvoltării infrastructurii. Dar, până la decizia instanţelor de judecată, toţi cei incriminaţi de inspectorii de integritate pot apela la instanţe europene care să spună dacă au greşit cu ceva. Aici poate fi şi salvarea tuturor celor declaraţi ca fiind incompatibili, având în vedere că legile UE spun cât se poate de clar faptul că aleşii locali sunt obligaţi să reprezinte comunităţile locale în toate structurile care deservesc interesele acestora. În aceste condiţii, primarii constănţeni au la îndemână Tratatul de la Nisa, pe care România l-a adoptat în Parlament, care prevede că, dacă o lege a UE contravine unei legi naţionale, primează legea europeană. Odată invocat în instanţă Tratatul de la Nisa, procedura este foarte clară. Instanţa respectivei ţări membre a UE este obligată să suspende toate procesele aflate în contencios administrativ şi să le trimită la Curtea de la Luxemburg, singura mandatată de ţările UE să judece aceste contradicţii între legea europeană şi legea respectivei ţări. Curtea de la Luxemburg va da câştig de cauză legii europene, ceea ce înseamnă că dispare automat starea de incompatibilitate, stingându-se ca atare toate procesele existente, inclusiv retroactivitatea acestora. Această nouă portiţă de scăpare a intrat în atenţia primarilor constănţeni, care au declarat că vor solicita avocaţilor să analizeze varianta şi, de ce nu, să o folosească la primul termen de judecată.

Primarul Sibiului, un nou dosar la ANI

ANI cere Parchetului să îl cerceteze pe Klaus Iohannis pentru conflict de interese, în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui preşedinte era. Inspectorii de integritate au mai stabilit că Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie - iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăţilor către prestator, respectiv societatea Tipografia Honterus. În 2 iulie, ANI a depus o cerere, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de strămutare a dosarului de incompatibilitate de la Curtea de Apel Alba Iulia la o altă instanţă egală în grad. În paralel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în 16 iulie, să respingă cererea prin care ANI a solicitat, pe lângă strămutarea dosarului, suspendarea judecării cauzei la Curtea de Apel Alba Iulia până la soluţionarea cererii de strămutare. În această situaţie, dosarul îşi continuă cursul în instanţă la Curtea de Apel Alba Iulia. Iohannis afirma, în 18 iulie, că se apără singur în procesul pe care l-a intentat ANI, precizând că întâmpinările şi intervenţiile le semnează în nume propriu.



12