Procurorii nu au niciun vinovat în dosarul dezvăluirii subiectelor de la bacalaureatul 2006

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Procurorii nu au niciun vinovat în dosarul dezvăluirii subiectelor de la bacalaureatul 2006

Social 05 Ianuarie 2007 / 00:00 632 accesări

Ancheta privind incidentul de la testele naţionale de anul trecut, cînd un jurnalist a intrat în posesia subiectelor de la proba de istorie, este aproape finalizată, o soluţie urmînd să fie dată de procurorii Parchetului Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti pînă la jumătatea lunii ianuarie. Potrivit unor surse judiciare, în ultimele două luni, ancheta în acest caz a fost îngreunată de numeroasele contestaţii şi excepţii ridicate de avocaţii părţilor faţă de rezoluţiile date de procurori la vremea respectivă. În 28 decembrie, ministrul Educaţiei, Mihail Hărdău, se declara nemulţumit faţă de tergiversarea pronunţării unei soluţii de către anchetatori în cazul incidentului de la testele naţionale. Subiectele testului de istorie de la examenul de capacitate au fost dezvăluite, în 18 iunie 2006, de jurnalistul Florin Pupăză, de la cotidianul „Adevărul”, care s-a deplasat apoi la Secţia 3 Poliţie din Bucureşti, unde a relatat cum a procedat. „La scurt timp după ce ziaristul s-a prezentat la Secţia 3, a venit cineva de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEdC), care a reclamat sustragerea subiectelor”, declara subcomisarul Cristian Ciocan de Secţia 3 Poliţie. Ministerul a reclamat furtul subiectelor după ce delegatele pentru judeţul Dâmboviţa au anunţat că nu au primit toate plicurile cu subiecte. Astfel, a fost remarcată lipsa plicului pentru testul de istorie, întrucît reprezentanta Serviciului Naţional de Evaluare şi Examinare (SNEE) îl dăduse altei persoane.

În paralel cu cercetările privind neglijenţa în serviciu constatată la SNEE, Parchetul Judecătoriei sectorului 1 a înregistrat o plîngere împotriva ziaristului care a luat subiectele la testele naţionale, a persoanei care l-a însoţit şi împotriva celor care au pus la cale acţiunea. O lună mai tîrziu, ministrul Educaţiei depunea, personal, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, un raport conţinînd concluziile anchetei administrative de la nivelul instituţiei. După verificarea competenţei în cauză şi după analizarea posibilităţii ca în raport să fie semnalate şi fapte de corupţie, procurorii Parchetului instanţei supreme au trimis documentul la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 care, de altfel, declanşase urmărirea penală în dosar. Raportul administrativ al ministrului Hărdău are peste o sută de file şi descrie, în detaliu, atribuţiile fiecăreia dintre persoanele care ar fi putut avea acces la informaţii legate de examenul de capacitate. Surse judiciare informau, la data respectivă, că persoanele găsite vinovate în urma anchetei administrative derulate la MEdC sînt aceleaşi cu cele urmărite penal de către procurori pentru neglijenţă în serviciu - fostul director al SNEE, Adrian Stoica şi inspectoarele Georgeta Creţu şi Rozalia Doicescu.

În ceea ce priveşte dosarul bacalaureatului, au informat, ieri, surse judiciare, acesta se află în acest moment la Poliţie, existînd posibilitatea să fie soluţionat cu autori necunoscuţi. Subiectele de bacalaureat la limba şi literatura română au fost cumpărate, în 2 iulie 2006, de ziarista Melania Vergu de la cotidianul "Gândul". Parchetul Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti a constituit un dosar penal privind distrugerea şi sustragerea de înscrisuri, în acest caz cinci persoane fiind suspectate de divulgarea subiectelor. Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Mihail Hărdău, declara, după incident, că subiectele la proba de limba română a examenului naţional de bacalaureat au fost transmise de oameni din interiorul SNEE. Procurorii au terminat audierea tuturor persoanelor care ar fi putut da detalii în acest caz, în urma declaraţiilor acestora neputîndu-se trage concluzii cu privire la vinovăţia vreunei persoane. Totodată, specialiştii care au expertizat cele două unităţi de calculator ridicate după începerea anchetei au stabilit de cîte ori au fost printate foile cu subiecte, dar nu şi data la care au fost făcute aceste operaţiuni.



12