Procurorul general, somat să spună tot ceea ce știe despre „Sufrageria lui Oprea“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009

Procurorul general, somat să spună tot ceea ce știe despre „Sufrageria lui Oprea“

Politică 26 Iulie 2017 / 16:46 545 accesări
Procurorul general Augustin Lazăr este acuzat că, prin refuzul de acoopera, a încalcat Constituţia, jurământul de credinţă şi Legea nr. 544/2001 (sursa foto: mpinteractiv.ro)

Procurorul general Augustin Lazăr este acuzat că, prin refuzul de acoopera, a încalcat Constituţia, jurământul de credinţă şi Legea nr. 544/2001 (sursa foto: mpinteractiv.ro)

În scandalul suspiciunilor de fraudare a alegerilor prezidențiale din 2009, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a făcut scut în jurul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, spunând că nici ea și nici alți procurori nu trebuie să fie audiaţi la comisia parlamentară de anchetă. Mai mult decât atât, Augustin Lazăr este acuzat că a încropit propria anchetă, „la mișto“, spunând că verificarea posibilei fraudări a alegerilor prezidențiale din 2009 e apanajul Parchetului General. Numai că, surpriză, după câteva luni, Lazăr a încetat ancheta, clasând dosarul privind alegerile din decembrie 2009, cunoscut în termeni populari şi ca dosarul „Sufrageria lui Oprea“. Motivul oficial: nu s-a putut dovedi că cei aflaţi acolo în noaptea alegerilor ar fi comis vreo infracţiune. Dar elementul-cheie este tocmai acesta: Parchetul General nu spune că întâlnirea nu ar fi avut loc. Pentru a afla adevărul în acest caz, membrii comisiei parlamentare, care anchetează dacă Laura Codruța Kovesi și alții au fost acasă la fostul vicepremier Gabriel Oprea și ar fi încercat să influențeze scrutinul, i-au cerut procurorului general să spună tot ceea ce știe despre acest caz. În schimb, Lazăr a refuzat să trimită Comisiei o copie a dosarului privind organizarea alegerilor din 2009, pe motiv că "activitatea unei comisii de anchetă nu are nicio legătură cu o anchetă judiciară, obiectul acestora fiind diferit", astfel încât cele două anchete nu pot interfera.

O NOUĂ SCRISOARE

Chiar dacă au fost refuzați în primă fază, membrii Comisiei parlamentare nu se lasă și au trimis, miercuri, o nouă scrisoare procurorului general Augustin Lazăr, căruia îi solicită să pună la dispoziţia comisiei copia dosarului referitor la acest scrutin. Comisia îl acuză pe Lazăr că, prin refuzul iniţial, a încalcat şi Constituţia, şi jurământul de credinţă, şi Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. „Este practic o somaţie către procurorul şef, procurorul general, prin care, practic, demontăm toate argumentele făcute în scrisoarea trimisă către noi prin care refuză să ne furnizeze o copie a dosarului, argumentând, în drept, prin Constituţie şi legile în vigoare şi concluzionând că îşi exercită practic dreptul în mod abuziv, neexistând nicio lege care să-l împiedice să facă lucrul acesta. De asemenea, suntem de acord că nu există nici o obligaţie stipulată de lege, dar în virtutea colaborării dintre instituţii, atât şi noi cât şi dânşii fiind instituţii publice şi având scopul comun aflarea adevărului, trebuie să conlucrăm împreună“, a declarat înainte de trimiterea scrisorii Oana Florea, preşedintele comisiei de anchetă pentru Agerpres.

pt net

POVESTEA SCANDALULUI PRIVIND FRAUDAREA ALEGERILOR

Amintim că șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, fostul general SRI Florian Coldea şi fostul director SRI George Maior sunt bănuiți că ar fi pus umărul la victoria lui Băsescu în 2009. Totul a plecat de la jurnalistul Dan Andronic, care a povestit, în „Evenimentul Zilei“, despre o întâlnire care a avut loc chiar în noaptea celui de-al doilea tur al alegerilor, acasă la Gabriel Oprea. La şedinţa secretă au participat, printre alții, Kovesi, Coldea şi Maior. Cu toţii se preocupau ca Băsescu să obţină un nou mandat, susţine Andronic.



12